Smaczne ryby
Smaczne ryby
Ryby przyrządzamy na różne sposoby, można je wędzić, gotować lub piec.
Najlepszym daniem jest ryba gotowana na parze, lub z wody z jarzynami, są zdrowe i dietetyczne, stosowane we wszystkich dietach; 60dkg ryby {szczupak,leszcz dorsz…}, 40dkg włoszczyzny, sól, cukier, 2 łyżeczki masła.
Rybę oczyścić z łusek, dokładnie umyć, włoszczyznę opłukać, zalać gorącą wodą, dodać cukier,sól, ugotować wywar. Rybę włożyć do gotowego wywaru w całości lub pokrojoną na porcje i gotować od15 – 30 minut, podawać z masłem.
Duszona ryba w jarzynach; 60 dkg ryby, 20dkg selera, 25 dkg marchewki, 10 dkg pietruszki, 15 dkg porów; rybę umyć podzielić na porcje, jarzyny obrać,umyć, pokroić bardzo drobno lub zetrzeć na tarce lekko poddusić podlewając wodą. Pod koniec duszenia jarzyn, dodać rybę, posolić do smaku i jeszcze poddusić na wolnym ogniu,wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną natką pietruszki lub kopru.
Dobre są też ryby smażone na niewielkiej ilości oleju, skropione cytryną, natarte solą, pieczone na grillu lub w folii. Pstrąg faszerowany cebulką i pomidorem, pokrojonymi w kostkę skropiony cytryną, opruszony ziołami i solą zawinięty w follię, pieczemy 30minut.
Do ryb bardzo pomocne są przyprawy ziołowe np.;szałwia i bazylia nadaje się do zaprawienia przed smażeniem, cebula i cytryna pozbawia mulistego zapachu ryb, mięta do pieczenia w folli, gałka muszkatołowa poprawia smak mięsa i zup, tymianek do pieczenia smażenia, duszenia, pieprz i koper do wszystkich potraw można go używać na posypanie na talerzu i smażenia, czosnek i estragon do nacierania przed smażeniem. Jedzenie ryb jest bardzo zdrowe i zalecane ze względu na zawartość Omega3. Więc jutro na obiad rybka.
Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: BIK
Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Ryby przyrządzamy na różne sposoby, można je wędzić, gotować lub piec.
Najlepszym daniem jest ryba gotowana na parze, lub z wody z jarzynami, są zdrowe i dietetyczne, stosowane we wszystkich dietach; 60dkg ryby {szczupak,leszcz dorsz…}, 40dkg włoszczyzny, sól, cukier, 2 łyżeczki masła.
Rybę oczyścić z łusek, dokładnie umyć, włoszczyznę opłukać, zalać gorącą wodą, dodać cukier,sól, ugotować wywar. Rybę włożyć do gotowego wywaru w całości lub pokrojoną na porcje i gotować od15 – 30 minut, podawać z masłem.
Duszona ryba w jarzynach; 60 dkg ryby, 20dkg selera, 25 dkg marchewki, 10 dkg pietruszki, 15 dkg porów; rybę umyć podzielić na porcje, jarzyny obrać,umyć, pokroić bardzo drobno lub zetrzeć na tarce lekko poddusić podlewając wodą. Pod koniec duszenia jarzyn, dodać rybę, posolić do smaku i jeszcze poddusić na wolnym ogniu,wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną natką pietruszki lub kopru.
Dobre są też ryby smażone na niewielkiej ilości oleju, skropione cytryną, natarte solą, pieczone na grillu lub w folii. Pstrąg faszerowany cebulką i pomidorem, pokrojonymi w kostkę skropiony cytryną, opruszony ziołami i solą zawinięty w follię, pieczemy 30minut.
Do ryb bardzo pomocne są przyprawy ziołowe np.;szałwia i bazylia nadaje się do zaprawienia przed smażeniem, cebula i cytryna pozbawia mulistego zapachu ryb, mięta do pieczenia w folli, gałka muszkatołowa poprawia smak mięsa i zup, tymianek do pieczenia smażenia, duszenia, pieprz i koper do wszystkich potraw można go używać na posypanie na talerzu i smażenia, czosnek i estragon do nacierania przed smażeniem. Jedzenie ryb jest bardzo zdrowe i zalecane ze względu na zawartość Omega3. Więc jutro na obiad rybka.
Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: BIK
Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Komentarze
Prześlij komentarz