Samosy – narodowe danie indyjskie
Samosy – narodowe danie indyjskie
Przepisy kuchni indyjskiej to łatwy i szybki pomysł na przekąskę, obiad, deser. W Polsce dużą popularnością cieszą się samosy, narodowa potrawa indyjska w formie pierożków z różnorodnym nadzienie.
Farsz do samosów można przyrządzić z warzyw np. ziemniaków, fasoli, groszku lub z mięsa np. drobiowego lub wieprzowego. Wykonanie samosów trwa ok. 90 minut. Podstawą do przyrządzenia ciasta jest mąka, trochę proszku do pieczenia, sklarowane masło zwane ghee oraz jogurt naturalny.
Do składania pierożków należy stosować jeden schemat czyli rozwałkowany kawałek ciasta przedzielić na pół, przekrojony brzeg zwilżyć wodą po czym skleić oba końce. Po nałożeniu farszu do powstałego w ten sposób lejka, górną, owalną krawędź również skleić i połączyć z poprzednim łączeniem, zamykając nadzienie w środku.
Tak przygotowane samosy, nie rozpadną się w trakcie smażenia. Pierożki powinny być chrupiące i podawane na ciepło. Najlepiej smakują z raitas czyli indyjskimi dipami – miętowym, ogórkowym lub z bakłażana.
Mając na uwadze nasze zamiłowanie do pierogów, samosy – narodowa potrawa indyjska, z pewnością sprawdzą się na polskim stole.
Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: tau
Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Przepisy kuchni indyjskiej to łatwy i szybki pomysł na przekąskę, obiad, deser. W Polsce dużą popularnością cieszą się samosy, narodowa potrawa indyjska w formie pierożków z różnorodnym nadzienie.
Farsz do samosów można przyrządzić z warzyw np. ziemniaków, fasoli, groszku lub z mięsa np. drobiowego lub wieprzowego. Wykonanie samosów trwa ok. 90 minut. Podstawą do przyrządzenia ciasta jest mąka, trochę proszku do pieczenia, sklarowane masło zwane ghee oraz jogurt naturalny.
Do składania pierożków należy stosować jeden schemat czyli rozwałkowany kawałek ciasta przedzielić na pół, przekrojony brzeg zwilżyć wodą po czym skleić oba końce. Po nałożeniu farszu do powstałego w ten sposób lejka, górną, owalną krawędź również skleić i połączyć z poprzednim łączeniem, zamykając nadzienie w środku.
Tak przygotowane samosy, nie rozpadną się w trakcie smażenia. Pierożki powinny być chrupiące i podawane na ciepło. Najlepiej smakują z raitas czyli indyjskimi dipami – miętowym, ogórkowym lub z bakłażana.
Mając na uwadze nasze zamiłowanie do pierogów, samosy – narodowa potrawa indyjska, z pewnością sprawdzą się na polskim stole.
Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: tau
Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Komentarze
Prześlij komentarz