Jak wzmocnić smak potraw

Jak wzmocnić smak potraw

Początkujący kucharze często zniechęcają się do gotowania, gdyż przyrządzane przez nich potrawy zwykle są pozbawione odpowiedniego aromatu lub smakują zupełnie nie tak, jak powinny...
Aby stać się profesjonalistą w kuchni i tym samym przyrządzać potrawy aromatyczne, o doskonałej kompozycji smaków, warto wiedzieć, w jaki sposób możemy uzyskać odpowiedni efekt.
Jak nietrudno się domyślić, podstawą przygotowania smacznego dania jest odpowiednie ich przyprawienie. 
Zadanie to bywa czasem dość trudne, zwłaszcza dla osób mniej wprawionych w gotowaniu, gdyż poprzez dodanie zbyt małej, a co gorsza,zbyt dużej ilości danej przyprawy możemy całkowicie zniszczyć smak naszej potrawy.
Nie bójmy się jednak eksperymentować z przyprawami. W miarę możliwości stosujmy świeże zioła, których smak i aromat jest intensywny. Doskonałą alternatywą są również zioła suszone, pod warunkiem jednak, iż są trzymane w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Potrawy możemy również uszlachetnić za pomocą takich dodatków, jak oliwa, ocet, musztarda,które nadadzą odpowiedniego aromatu i wzmocnią smak innych składników.
Świetnym dodatkiem do potraw są różnego rodzaju nasiona oraz bakalie. Do sałatek możemy dodawać ziarna słonecznika, dyni, drobno posiekane orzechy, czy sezam. Warto również poeksperymentować z dodatkiem do potraw w postaci owoców. Ananas z puszki doskonale pasuje do drobiu, potraw o ostrym aromacie (np. z dodatkiem curry). Jabłka, śliwki, pomarańcze pasują do różnego rodzaju pieczeni, natomiast suszone morele, żurawina bądź rodzynki można dodawać zarówno do dań mięsnych, jak i sałatek.
Gotowanie wcale nie musi być nudną czynnością, wystarczy bowiem odrobina wyobraźni i praktyki kulinarnej, a możemy zaskoczyć naszych domowników oryginalnym i niezapomnianym smakiem.

-- O autorze
Irena Zobniów
Copywriting
Poradnik domowy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)