Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Składniki
1/2 kg filetów ryb dorszowatych (najlepsze będą oczywiście świeże, ale mogą być rozmrożone,
15 dag pieczarek (w sezonie mogą to być inne grzyby, polecam maślaki lub prawdziwki),
1/2 szklanki śmietany zagęszczonej,
2 cebule,
2 łyżki masła,
3 łyżki tartej bułki,
3 łyżki startego żółtego sera.
Do smaku pieprz, sól, słodka papryka.

Sposób przyrządzania
Obra i umyć pieczarki i pokroić je na plasterki.
Obrać cebulę i pokrojoną w ósemki obsmażyć na oleju razem z pieczarkami. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tym ułożyć filety rybne i piec przez 15-20 minut temperaturze 200°C.
W tym czasie masło rozetrzeć ze śmietaną, serem, solą i pieprzem. Gotowym sosem zalać piekącą się rybę i posypać tartą bułką i papryką.
Ponownie zapiec przez 15-20 minut.
Podawać na gorąco gorąco.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)