Gjuwecz z mięsem - gulasz z bałkańskiej kuchni
![]() |
Gjuwecz (źródło) |
1kilogram mięsa najlepsza jest oczywiście jagnięcina, ale z uwagi na jej brak może być cielęcina lub wieprzowina,
cebula,
marchew,
dużo warzyw mogą to być pomidory, cukinia, fasolka szparagowa, groszek, bakłażany, ziemniaki, kapusta, kalafior,
olej,
sól,
natka pietruszki,
pieprz,
papryka mielona.
Wykonanie
Mięso kroimy w kostkę i krótko dusimy w oleju. Potem je solimy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem.
Tymczasem w drugim, głębokim naczyniu dusimy warzywa. Na początku dusimy pokrojoną marchewkę i cebulę. Potem kolejno dorzucamy, fasolkę, groszek, ziemniaki, cukinię itd.
Na sam koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Duszone warzywa zalewamy bulionem z ugotowanego mięsa oraz dodajemy same mięso.
Warto dodać czosnek, w zależności jak kto lubi można dodać mniej lub więcej.
Tak przygotowaną potrawę zapiekamy w piekarniku żeby zgęstniała.
Gjuwecz przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz