Banica ze szpinakiem - danie kuchni bułgarskiej

Banica (źródło)
Banica, to tradycyjna bułgarska potrawa zwykle przekładana białym serem sirene.
Tutaj prezentuję przepis na banicę ze szpinakiem

Składniki
Ciasto - 1 jajko, szklanka wody, świeże drożdże - kawałek wielkości orzecha, 60 deko mąki, 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie –- 30 deko słonego, białego sera, 4 jaja, 5 łyżek smalcu, 5 łyżek masła, 30 deko szpinaku, sól do smaku.

Wykonanie
Zagnieść ciasto, pozostawiając garść mąki do wyrabiania. Następnie podzielić je na 5 części, posmarować każdą z nich tłuszczem i pozostawić na 20-30 minut.
W międzyczasie roztrzepać jajka, pozostawiając trochę do posmarowania ciasta, dodać do roztopionego tłuszczu, startego sera i drobno pokrojonego, odcedzonego i posolonego szpinaku.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cieniutkie warstwy (około 5 mm). Na każdą warstwę nałożyć nadzienie i zwinąć w roladę.
Układać je w posmarowanej masłem prostokątnej formie. Pozostawić w spokoju na 30 min, potem posmarować jajkiem i piec w piekarniku około 150-180 stopni.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)