Bob czorba - bułgarska zupa

Bułgarską zupa tzw. czorba występuje w Bułgarii w wielu wariantach. 
Jednak najpopularniejsza z nich to bob czorba, czyli zupa fasolowa.

Składniki
20 dag białej fasoli,
3 łyżki oleju,
2 cebule,
2 marchewki,
trochę selera, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mielonej papryki, łyżeczka świeżej mięty, sól.

Sposób wykonania
Fasolę płuczemy i namaczamy w wodzie przez całą noc.
Na drugi dzień odcedzamy ją, dodajemy 8 szklanek wody i gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler. 
Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę. 
Do podduszonej (szklistej), drobno pokrojonej cebulę dodajemy mąkę i przysmażamy aż mąka zrobi się złocista. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz. Zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy.
Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Zupę przystrajamy drobno posiekaną miętą.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)