Bob czorba - bułgarska zupa
Bułgarską zupa tzw. czorba występuje w Bułgarii w wielu wariantach.
Jednak najpopularniejsza z nich to bob czorba, czyli zupa fasolowa.
Składniki
20 dag białej fasoli,
3 łyżki oleju,
2 cebule,
2 marchewki,
trochę selera, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mielonej papryki, łyżeczka świeżej mięty, sól.
Sposób wykonania
Fasolę płuczemy i namaczamy w wodzie przez całą noc.
Na drugi dzień odcedzamy ją, dodajemy 8 szklanek wody i gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler.
Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę.
Do podduszonej (szklistej), drobno pokrojonej cebulę dodajemy mąkę i przysmażamy aż mąka zrobi się złocista. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz. Zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy.
Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupę przystrajamy drobno posiekaną miętą.
Smacznego!
Jednak najpopularniejsza z nich to bob czorba, czyli zupa fasolowa.
Składniki
20 dag białej fasoli,
3 łyżki oleju,
2 cebule,
2 marchewki,
trochę selera, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mielonej papryki, łyżeczka świeżej mięty, sól.
Sposób wykonania
Fasolę płuczemy i namaczamy w wodzie przez całą noc.
Na drugi dzień odcedzamy ją, dodajemy 8 szklanek wody i gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler.
Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę.
Do podduszonej (szklistej), drobno pokrojonej cebulę dodajemy mąkę i przysmażamy aż mąka zrobi się złocista. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz. Zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy.
Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupę przystrajamy drobno posiekaną miętą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz