Kotlety z pora - czyli coś dla wegetarianina

Dzisiaj coś dla wegetarian - kotlety z porów

Składniki
5 porów, najlepsze będą trochę mniejsze,
1/4 szklanki bułki tartej,
2 jajka,
1/2 szklanki oleju,
sól,
pół łyżeczki zmielonego pieprzu.

Sposób wykonania
Pory kroimy drobniutko i wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy tak długo aż zmiękną.
Następnie je odcedzamy, mieszamy z bułką tartą, roztrzepanymi żółtkami, solą i pieprzem.
Ugniatamy gęste ciasto (w razie potrzeby możemy dodać bułki tartej).
Formujemy okrągłe spłaszczone kotlety, które obtaczamy w bułce, a następnie w roztrzepanym białku i smażymy na dobrze podgrzanym oleju.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)