Kotlety z pora - czyli coś dla wegetarianina
Dzisiaj coś dla wegetarian - kotlety z porów
Składniki
5 porów, najlepsze będą trochę mniejsze,
1/4 szklanki bułki tartej,
2 jajka,
1/2 szklanki oleju,
sól,
pół łyżeczki zmielonego pieprzu.
Sposób wykonania
Pory kroimy drobniutko i wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy tak długo aż zmiękną.
Następnie je odcedzamy, mieszamy z bułką tartą, roztrzepanymi żółtkami, solą i pieprzem.
Ugniatamy gęste ciasto (w razie potrzeby możemy dodać bułki tartej).
Formujemy okrągłe spłaszczone kotlety, które obtaczamy w bułce, a następnie w roztrzepanym białku i smażymy na dobrze podgrzanym oleju.
Smacznego
Składniki
5 porów, najlepsze będą trochę mniejsze,
1/4 szklanki bułki tartej,
2 jajka,
1/2 szklanki oleju,
sól,
pół łyżeczki zmielonego pieprzu.
Sposób wykonania
Pory kroimy drobniutko i wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy tak długo aż zmiękną.
Następnie je odcedzamy, mieszamy z bułką tartą, roztrzepanymi żółtkami, solą i pieprzem.
Ugniatamy gęste ciasto (w razie potrzeby możemy dodać bułki tartej).
Formujemy okrągłe spłaszczone kotlety, które obtaczamy w bułce, a następnie w roztrzepanym białku i smażymy na dobrze podgrzanym oleju.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz