Imbirowe Aromaty I Smaki


Imbir kojarzy się przede wszystkim z charakterystycznym, korzennym zapachem i słusznie, bowiem właśnie korzeń i kłącze tej rośliny są jego źródłem. Obecnie nie jest znana żadna odmiana imbiru dziko rosnąca. Imbir jest rośliną pochodząca z upraw i to jedną ze znanych od najdawniejszych czasów. Jako roślina przyprawowa korzeń imbiru dodawano do potraw w różnych epokach i cywilizacjach, aż po dzień dzisiejszy. Popularność imbiru wynika z jego walorów smakowych oraz rozmaitych właściwości leczniczych.
imbir
Imbir stanowi źródło licznych olejków eterycznych i to one decydują o pozytywnym działaniu tej rośliny na ludzki organizm. Imbir działa przeciwzapalnie i niszczy organizmy chorobotwórcze odpowiedzialne za wiele dolegliwości. Lecznicze właściwości tego korzenia wykorzystywane są w leczeniu przeziębień, stanów zapalnych gardła i zatok. Stosowany jest ponadto przy zwalczaniu zapalenia stawów, przy czym dodatkowo pożyteczna jest w tym przypadku jego zdolność łagodzenia bólu. Posiada również silne właściwości rozgrzewające, wykorzystywane w kuracjach przeciw przeziębieniowych. Rozgrzewająco działają także okłady ze startego korzenia imbiru.
Wywoływane przez imbir poty pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Znane i popularne jest działanie imbiru na układ pokarmowy człowieka. Imbir pomaga w regulowaniu pracy woreczka żółciowego, czyli stanowi środek wspomagający trawienie. W niektórych dietach wykorzystywana jest zdolność imbiru do zmniejszania wydzielania soków żołądkowych oraz niwelowania nadmiernej ilości jelitowych gazów. W celach leczniczych imbir spożywany może być w postaci wyciągów, nalewek, naparów. Równolegle do leczniczych wykorzystywane są walory smakowe korzenia imbirowego. Dlatego wiele potraw obdarzanych jest jego smakiem i zapachem, a bez niego nie sposób sobie wyobrazić szeregu kuchni regionalnych i narodowych.
Przyprawy zawierające imbir doskonale komponują się z daniami mięsnymi i dlatego wchodzą w skład zalew, zapraw i sosów towarzyszących mięsiwom. Imbir sprawdza się świetnie także w cukiernictwie jako wyrazisty dodatek do ciast, ciasteczek, cukierków i czekolad. Syrop imbirowy stanowi znakomity dodatek do kawy, herbaty, lodów, naleśników i innych kompozycji deserowych.
Wielu zwolenników posiadają herbatki imbirowe i to zarówno ze względu na walory lecznicze, jak i smakowe. Napoje imbirowe sprawdzają  się porą zimową, kiedy mają rozgrzewać – na przykład z dodatkiem miodu, cytryny, goździków. Równie dobre są podczas upałów, spożywane dla ochłody – z podobnymi składnikami, tylko schłodzone i z kostkami lodu.

Źródło: Imbirowe aromaty i smaki - marta852

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)