Jajecznica baskijska (piperade)

żródło:Wikimedia
Jajecznica w Polsce jest znana w Polsce od stuleci.
Jej odmian i sposobów przyrządzania jest tak wiele, że można byłoby o nich napisać książkę.
Spróbujmy jajecznicy po baskijsku.

Składniki:
2 cebule średniej wielkości, 6 papryk, 4 łyżki lub oleju, 5 sparzonych i obranych ze skóry pomidorów, 10 jajek, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz, pół szklanki gęstej śmietany, 5 dkg masła.

Wykonanie:
Paprykę oraz cebulę po umyciu i oczyszczeniu kroimy w cienkie plasterki.
Rozgrzewamy na patelni olej i dusimy paprykę i cebulę na małym ogniu aż będą miękkie. Wtedy dodajemy dość grubo posiekane pomidory i czosnek, oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy kolejne 10-15 min, kilkakrotnie rozmieszamy potrawę a pomidory rozgniatamy widelcem, tak by uzyskać konsystencję sosu.
Następnie jaja mieszamy ze śmietaną, smażymy na małym ogniu na rozgrzanym maśle.
Gotową jajecznicę pośrodku głębokiego, gorącego półmiska, dookoła polewamy sosem.
Najlepiej smakuje z grzankami !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)