Jak zrobić domowy majonez ?

Z pewnością nie przekonam zwolenników kupowania gotowego majonezu w różnych supermarketach.
To nic, że zawiera konserwanty, to nic, że wyrabiany jest z podejrzanych produktów. Nawet informacja o tym, że przed świętami pojawił się majonez tańszy, a zawierający o 100 % więcej za tą samą cenę - więcej, ale czego ?
Proponuję sos majonezowy potocznie zwany w Polsce majonezem zrobić samemu.
Składniki
Potrzebne będą 2 jajka ( i tu proszę, wysilcie się trochę i kupcie te lepsze, trochę droższe, ale od dobrych jajek w majonezie zależy smak), 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka soku z cytryny (niektórzy dodają ocet winny, ale ja robię z cytryną), 100 g oliwy, musztarda (też kupcie trochę lepszą, droższą).

Wykonanie (bardzo proste)
Jajka starannie umyć, i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku.
Delikatnie oddzielamy białka. Żółtka wlewamy do miski, rozbełtujemy z solą i sokiem z cytryny, dodając odrobinę musztardy.
Olej dolewać powoli, kropla po kropli, stale ubijając. Ubijać jednostajnie, dodając olej, aż powstanie gładka, jednolita jedwabista masa.

Smacznego !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)