Mamo, jak zrobić sos winegret ? To takie proste !

Kiedy zobaczyłam ostatnio, jak mój syn robi sos winegret ogarnęła mnie zgroza.
Wyjął jakąś torebkę, wsypał jej zawartość dodając wody i oleju i polał tym wszystkim surówkę.

W smaku ohydne, a na dodatek za garść paprochów (ciekawe ile w tym było chemii) jeszcze musiał zapłacić. Jak to mówi teraz młodzież - masakra.

A przecież  sos winegret to rzecz bardzo prosta do zrobienia i nie wymaga wiele czasu do przygotowania.

Trzeba przygotować czysty, dość duży słoik. Należy go wyparzyć aby pozbyć się ewentualnych zapachów. Następnie przygotować potrzebne składniki:
3/4 szklanki oliwy, 4 łyżki wody i tyle samo octu, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki cukru.

Wykonanie
Do słoika wlewamy i wsypujemy wymienione powyżej składniki.
Zakręcamy wieczko (uwaga, aby się nie ulewało), i energicznie, jak barman wstrząsać przez niecałą minutę.
W słoiku możemy sos przechowywać kilka dni, ale przed użyciem zawsze trzeba nim wstrząsnąć.

Ja osobiście lubię do sosu dodać jeszcze roztarty ząbek czosnku, ale ponieważ nie każdy to lubi przygotowuję najpierw sos "czysty".

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)