Chleb żytni
Chleb żytni
Pieczenie chleba w każdym domu kiedyś było codziennością, nasze babcie piekły chleb, bułeczki i ciasta drożdżowe o wspaniałym smaku i zapachu. Wyrobienie ciasta nie jest trudne ale czas oczekiwania na rozczyn bardzo się wydłuża ale warto poczekać.
Przygotujmy składniki na chleb żytni; pół kg mąki żytniej, 5 dkg zakwasu, 1dkg drożdży, 2 łyżeczki soli. Zakwas, drożdże i 1/4 litra wody dobrze wymieszać i wlać do mąki i jeszcze raz wymieszać, powstały rozczyn przykrywamy i zostawiamy na 10 godzin.
Po tym czasie do ciasta zakwaszonego dodajemy, resztę mąki i sól, ciasto zawsze wyrabiamy rękami, bardzo długo aż powstaną pęcherzyki powietrza, przez to dobrze nam ciasto wyrośnie pozostawione na 30 minut. Pieczenie chleba w prostokątnej blaszanej formie ma dużo zalet; dobrze wyrasta, nie traci kształtu ani smaku, pieczemy na dolnym poziomie dobrze rozgrzanego piekarnika ok 25 minut.
Zapach piekącego chleba przywoła wspomnienia z rodzinnego domu i wiele innych przygód. Jak zatrzymać te chwile?
Zamrozić, jeżeli chleb po rozmrożeniu ma smakować jak świeżo upieczony, trzeba go zapakować zaraz po ostygnięciu, najlepiej w folie aluminiową która ściśle przylega i chroni przed dostępem tlenu. Rozmrażamy w piekarniku a folie zdejmujemy przed końcem podgrzewania żeby było chrupiące.
Pokrojone na kromki możemy rozmrażać tyle ile nam potrzeba, można przechować w zamrażalniku ok 6 miesięcy.
Coraz więcej ludzi docenia zamrażanie nie tylko chleba ale i ciast, ponieważ nie muszą ich kupować codziennie a odgrzane smakują pysznie jak świeżo upieczone
Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: JK
Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Pieczenie chleba w każdym domu kiedyś było codziennością, nasze babcie piekły chleb, bułeczki i ciasta drożdżowe o wspaniałym smaku i zapachu. Wyrobienie ciasta nie jest trudne ale czas oczekiwania na rozczyn bardzo się wydłuża ale warto poczekać.
Przygotujmy składniki na chleb żytni; pół kg mąki żytniej, 5 dkg zakwasu, 1dkg drożdży, 2 łyżeczki soli. Zakwas, drożdże i 1/4 litra wody dobrze wymieszać i wlać do mąki i jeszcze raz wymieszać, powstały rozczyn przykrywamy i zostawiamy na 10 godzin.
Po tym czasie do ciasta zakwaszonego dodajemy, resztę mąki i sól, ciasto zawsze wyrabiamy rękami, bardzo długo aż powstaną pęcherzyki powietrza, przez to dobrze nam ciasto wyrośnie pozostawione na 30 minut. Pieczenie chleba w prostokątnej blaszanej formie ma dużo zalet; dobrze wyrasta, nie traci kształtu ani smaku, pieczemy na dolnym poziomie dobrze rozgrzanego piekarnika ok 25 minut.
Zapach piekącego chleba przywoła wspomnienia z rodzinnego domu i wiele innych przygód. Jak zatrzymać te chwile?
Zamrozić, jeżeli chleb po rozmrożeniu ma smakować jak świeżo upieczony, trzeba go zapakować zaraz po ostygnięciu, najlepiej w folie aluminiową która ściśle przylega i chroni przed dostępem tlenu. Rozmrażamy w piekarniku a folie zdejmujemy przed końcem podgrzewania żeby było chrupiące.

Coraz więcej ludzi docenia zamrażanie nie tylko chleba ale i ciast, ponieważ nie muszą ich kupować codziennie a odgrzane smakują pysznie jak świeżo upieczone
Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: JK
Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl
Komentarze
Prześlij komentarz