Porzeczki

Porzeczki
Pospolite rośliny jagodowe uprawiane w naszych sadach i ogródkach, porzeczka występuje w trzech kolorach; czerwona, czarna i biała. Trudno powiedzieć, która z porzeczek jest lepsza, smaczniejsza, każdy gatunek ma inny smak.

Owoce czerwonej porzeczki są cierpkie i kwaskowe lecz chętnie zjadamy je świeże, białe owoce są łagodniejsze i bardziej słodsze w smaku przypominają winogrona, czarne porzeczki, mają smak ziołowo aromatyczny. Niezależnie od smaku porzeczki są wykorzystywane do produkcji soków, dżemów, galaretek, wina, dekorowania deserów.

Pyszny deser, nie tylko z porzeczek ale z dodatkiem jagód i malin, podany jak tiramisu; 2 krążki biszkoptu, 80dkg jagód, malin i porzeczek, 40 dkg twarożku,1 łyżeczka cukru waniliowego,10 dkg cukru, 25 dkg serka mascarpone,200ml śmietany kremówki, 2 białka.
Serek mascarpone mieszamy z twarożkiem i cukrami, śmietanę ubijamy i schładzamy, ciasto biszkoptowe dopasowujemy do foremek,białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy, razem z bitą śmietaną, delikatnie mieszamy. Biszkopt skrapiamy likierem, wykładamy świeże owoce i masę, całość przykrywamy,  drugim biszkoptem, skrapiamy likierem, owoce, masa, dekorujemy pozostałymi owocami.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin zawinięte w folie.
Kolorowe owoce porzeczki, zalać galaretką, na wierzchu bita śmietana, lub naleśniki z serem i porzeczkami smaczne i szybkie desery dla starszych i dzieci. Zdarza się, gdy nie mamy czasu na przetwory ani desery można świeże owoce zamrozić, nie stracą smaku ani wyglądu.

Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: JK

Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)