Zimny pasztet

Zimny pasztet
Jest duży wybór w naszych sklepach pasztetów z dodatkiem pomidorów, cebuli, pieczarek, drobiowe, wieprzowe do krojenia i smarowania.
Pasztet z zająca czy z królika możemy zrobić sami jeżeli chcemy, by pasztet z zająca miał ładny kolor i wyborny smak, musimy wszystkie mięsa które wchodzą w skład dobrze zarumienić.
Słoninę ok10 dkg zrumienić na brytfannie w piecu, włożyć pół kg wieprzowiny, pół kg cielęciny bez kości, przód zajęczy podzielony na małe kawałki, polewając wytopionym tłuszczem podpiec na rumiany kolor. Kiedy się zrumienią, przełożyć do garnka, a w tłuszczu pozostałym na brytfannie obsmażyć pół kg wątróbki wieprzowej i wątróbkę z zająca.
Wątróbkę zarumienioną zaraz wyjąć żeby nie stwardniała, tłuszcz z brytfanny wlać do mięs podlać wodą, aby się dusiło w sosie, dodać dwa suszone grzyby, liść laurowy, 10 ziaren pieprzu i angielskiego ziela, gotować do miękkości. Jak mięso będzie tak miękkie że da się rozetrzeć w palcach, włożyć wątróbkę, pogotować 10 min, wyjąć z sosu mięsa, zmielić 3 razy.
Sos przecedzić{3 szklanki}, rozmoczyć dwie czerstwe bułki bez skórki, zmielić dodać do mięsa, 3 jajka, 4 żółtka, wlać sos dokładnie wyrobić doprawić solą i pieprzem. Jeżeli masa jest gładka nie dzieli się na grudki ani nie jest rzadka wystarczy ją zapiec w brytfannie wysmarowanej tłuszczem około pół godziny, nie piec bo będzie suchy. Jak masa ma grudki jest za chuda-trzeba dołożyć 10 dkg ugotowanej i zmielonej słoniny. Tak przygotowany pasztet jest ciemny w środku i wyborny w smaku.
Pasztet z królika przygotowujemy bardzo podobnie tylko inne proporcje produktów ;
1 cały królik,3/4kg słoniny, 1/2kg wieprzowiny, liść laurowy, 2 cebule, 4 całe jajka, pieprz, sól.
Pokroić w kawałki mięso, słoninę, gotować do miękkości razem z przyprawami, przepuścić przez maszynkę do mięsa, przetrzeć przez sito wbić jajka całe, doprawić do smaku.
Masę wyłożyć do formy wyłożonej plastrami słoniny i gotować w drugim naczyniu ok półtory godziny, gotowany jest bardziej soczysty. Warto spróbować zrobić samemu bo to nic trudnego.

Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: JK

Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)