Dietetyczny krupnik i manna na mleku

Dietetyczny krupnik i manna na mleku
30dkg włoszczyzny, 30dkg chudej wołowiny lub cielęciny, 10 dkg kaszy jęczmiennej, 25 dkg ziemniaków, 3 łyżki śmietanki, sól do smaku. Włoszczyznę umyć i pokroić, mięso dobrze wypłukać, nastawić wywar, zalewając mięso zimną wodą, posolić i gotować, podczas gotowania dodać jarzyny, ugotowany wywar przecedzić.
Kasze wypłukać, zalać zimną wodą w osobnym naczyniu, dodać masło, zagotować, mieszając gotować na wolnym ogniu. Ugotowaną kaszę połączyć z wywarem mięsno-jarzynowym, dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotować w zupie, ugotowane w wywarze jarzyny, drobno pokroić i dodać do krupniku.
Zupę można podawać przetartą przez sito lub zmiksować, zagotować jeszcze raz doprawić solą i słodką śmietanką, natomiast nieprzetartą posypujemy drobno pokrojoną zieloną pietruszką lub koperkiem.
Kasze mannę na mleku można stosować we wszystkich dietach, 15 dkg kaszy manny, 1 litr mleka, sól, cukier, w szklance mleka rozprowadzić mannę i pozostawić na 20 minut, by napęczniała.
Pozostałe mleko zagotować z szczyptą soli, dodać napęczniałą kaszę i zagotować ok 10 minut , ciągle mieszając, można dodać cukier do smaku.
Dla tych co nie lubią mleka, kaszę mannę można przygotować na rosole, lub wywarze z jarzyn.


Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: jk

Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)