Placek po zbójnicku

Autorem artykułu jest Justyna Słopień


Lubicie placki ziemniaczane? Mam fajny pomysł na obiad - placek po zbójnicku. Zachęcam do wykonania i wyrażenia opinii.                       

Składniki na sos:
 600 g wołowiny albo mięsa gulaszowego,
150 g pieczarek,                             
1 cebula,                              
1 papryka,                                 
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
mąka,                                                 
3 liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,                                 
pieprz,

Składniki na placki ziemniaczane (z tej porcji wychodzą 3-4 średnie placki):
5-6 średnich ziemniaków,                          
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
cebula,                              
jajko,
sól,           
pieprz,

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak żeby zakryć mięso, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Kroimy cebule i paprykę w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, później dorzucamy pieczarki. Jak mięso będzie już miękkie dorzucamy do niego cebulę, pieczarki, paprykę i gotujemy 5-10 minut. Doprawiamy koncentratem, solą i pieprzem, na koniec zagęszczamy wodą i mąką.

Teraz smażymy placki ziemniaczane.
Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce, albo przepuszczamy przez maszynkę elektryczną.  Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy duże placki – jeden na całą patelnie. W zależności od tego jakiej wielkości mamy patelnie tyle wyjdzie nam placków. Ja placki smażę na średniej patelni i z tego przepisu mam 3-4 placki.
---
Zapraszam na www.gotujemyipieczemy.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)