niedziela, 18 września 2011

Zupa z dyni

Autorem artykułu jest Marek Szymański


Do czego możemy użyć dyni? Czy tylko na halołin - wycinając różne dziwne głowy i wstawiając do środka zapaloną świece? Nie. Nie. Możemy ugotować z dyni ... zupę - co Ty na to? OK. Powiem po cichu i w tajemnicy, że jest to tajny przepis mojej teściowej, która przyrządzała taką zupę na uroczystości rodzinne.
A więc zaczynamy i potrzebujemy:
2 łyżki masła
1 duża cebulę
2 ząbki czosnku
1 łyżeczkę curry w proszku
2 średnie ziemniaki
400 - 500g dyni
około 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
pieprz, sól do smaku
natkę pietruszki



Gdy już mamy wszystkie składniki zaczynamy gotowanie zupy od obrania 1 cebuli i 2 ząbków czosnku, które możemy pokroić - cebulę w grubą kostkę a czosnek w drobną lub przeciskamy go przez praskę. Dynie obieramy ze skóry i usuwamy pestki ze środka. Tak przygotowaną dynię i 2 średnie ziemniaki, obrane ze skóry, kroimy w grubą kostkę. Przygotowujemy około 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, który dodamy w odpowiedniej chwili.

W garnku, którym gotujemy zupy rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Doprowadzamy je do zeszklenia i dodajemy 1 łyżeczkę curry. Wszystko mieszamy i podgrzewamy około 1 minuty. Do tego dodajemy pokrojone ziemniaki i dynię. Wszystko to mieszamy i smażymy około 1 minuty, tak aby warzywa pokryły się masłem, curry i cebulą. W chwilę później dodajemy, przygotowany wcześniej bulion a do smaku sól i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia i  gotujemy około 15 – 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa są miękkie zdejmujemy z ognia i miksujemy lub przecieramy przez sitko. Ponownie gotujemy na wolnym ogniu kilka minut mieszając do momentu gdy widać, że składniki dobrze są wymieszane. Zupę podajemy z grzankami i posypujemy natką pietruszki.
Tym, którzy ugotują zupę życzę smacznego i pochwał ze strony konsumentów. :D
Marek
---
Autor artykułu Marek
Artykuł pochodzi ze strony:
http://wszystkooogrodzieidomu.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz