Śledzie zapiekane z koperkiem

Proste do zrobienia danie, bardzo popularne w krajach skandynawskich - czyli śledzie zapiekane z koperkiem

Składniki
6-7 nie solonych filetów śledziowych, średniej wielkości oraz  sól, mąka i olej do podsmażenia ryb. 
produkty do zrobienia sosu: 20 dag śmietany gęstej, 4 łyżki keczupu, 3 łyżki startego chrzanu, 2 pęczki (małe) koperku.

Wykonanie
Umyte, osączone  i wymoczone wcześniej w mleku śledzie lekko osolić, obtoczyć w mące i lekko zarumienić na oleju.
Usmażone rybki przełożyć do wysmarowanego uprzednio olejem żaroodpornego naczynia.
Składniki sosu wymieszać.
Zalać śledzie sosem, posypać posiekanym koperkiem, przykryć i wstawić na 20 min do średnie rozgrzanego piekarnika.
Podawać z pieczywem i surówką z kapusty. Smacznego !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)