Ajerkoniak - jak go zrobić samemu?

źródło
Ajerkoniak, to popularny trunek na wielu spotkaniach w gronie znajomych. Oczywiście najłatwiej jest kupić butelkę z adwokatem w sklepie, ale z pewnością lepiej jest zaskoczyć naszych przyjaciół i zrobić ajerkoniak samemu.
A zapewniam, jest to łatwe.

Przepis i wykonanie
Najważniejsze są jajka -:)
Najlepiej, by były to te z wolnego chowu, gdzie żółtka mają intensywny kolor i są smaczniejsze. Na początku musimy je dokładnie oczyścić a następnie wyparzyć przez kilkusekundową kąpiel we wrzątku. Wtedy unieszkodliwimy ewentualne bakterie salmonelli.
Składniki
10 żółtek, 1/4 kg cukru pudru, 0,5l zagęszczonego, niesłodzonego mleka, ćwiartka wódki.

Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy mleko stale miksując.
Kiedy masa będzie już gładka, powoli wlewamy alkohol.
Całość miksujemy na małych obrotach, uważając by likier się nie zważył.

Gotowe!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)