Ajerkoniak - jak go zrobić samemu?
![]() |
źródło |
A zapewniam, jest to łatwe.
Przepis i wykonanie
Najważniejsze są jajka -:)
Najlepiej, by były to te z wolnego chowu, gdzie żółtka mają intensywny kolor i są smaczniejsze. Na początku musimy je dokładnie oczyścić a następnie wyparzyć przez kilkusekundową kąpiel we wrzątku. Wtedy unieszkodliwimy ewentualne bakterie salmonelli.
Składniki
10 żółtek, 1/4 kg cukru pudru, 0,5l zagęszczonego, niesłodzonego mleka, ćwiartka wódki.
Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy mleko stale miksując.
Kiedy masa będzie już gładka, powoli wlewamy alkohol.
Całość miksujemy na małych obrotach, uważając by likier się nie zważył.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz