Deser z dyni


A teraz coś dla łasuchów czyli deser wykonany z dyni

Składniki
1 kg pieczonej dyni,
1 litr mleka, 
szklanka cukru, 
1/2 szklanki mączki ziemniaczanej, 
3 białka

Sposób wykonania
Ucieramy upieczoną dynię z mlekiem i oraz z 2/3 szklanki cukru.
Masę gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając i uważając by potrawy nie przypalić. Kolejno dodajemy mączkę rozmieszaną wcześniej z zimną wodą.
Podgrzewamy tak długo, aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia i na koniec dodajemy białka ubite w twardą pianę z 1/3 szklanki cukru. 
Deser podajemy w salaterkach

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)