Pizza ze śledziami

Składniki na ciasto:
35 dag mąki,
3 dag drożdży,
1 jajko,
sól do smaku.
Farsz:
1 kg pomidorów,
1/2 kg cebuli,
2 średnie, dobrze wymoczone śledzie,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki tartego ostrego sera,
oregano
pieprz i sól do smaku

Sposób przyrządzania
Mąkę włożyć do miski, drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniej wody i wlać do mąki, lekko zamieszać, następnie dodać jajo, pół szklanki wody, sól i dokładnie wyrobić ciasto drewnianą łyżką tak by było miękkie i elastyczne.
Następnie pozostawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów by wyrosło.
3 pomidory i jedną cebulę odłożyć.
Resztę pomidorów udusić i przetrzeć przez sito. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę i udusić na oliwie. Potem przetrzeć, połączyć z utartymi pomidorami, podgrzewać, aż odparuje nadmiar wody.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odfiletowane śledzie pokroić w paski, a odłożone wcześniej pomidory i cebulę - w plasterki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 1 cm, wylepić nim dno i boki blaszki. Na cieście równomiernie rozsmarować pastę pomidorową, ułożyć śledzie, plasterki pomidorów i cebuli, posypać serem i ziołami.
Piec przez 40 min w temperaturze 200°C.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)