Karp nadziewany orzechami

źródło
Składniki: 
Kilogramowy karp,
1/2 szklanki oleju,
3 duże cebule,
średni seler,
3 marchewki,
5 - 6 ząbków czosnku,
3 średnie pomidory (mogą być z puszki)
liść laurowy,
szklanka zmielonych orzechów włoskich,
cytryna,
szklanka startego sera żółtego,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól

Wykonanie
Umytego, wypatroszonego i osuszonego karpia solimy i odstawiamy go na 30 minut.
W międzyczasie do rozgrzanego oleju wrzucamy i podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną  drobną kostkę marchewkę i seler oraz drobno posiekany czosnek.
Solimy do smaku, wrzucamy liść laurowy oraz starte na grubej tarce pomidory.
Po podduszeniu się pomidorów dodajemy orzechy, pietruszkę oraz pieprz.
Tak przygotowane nadzienie dzielimy na trzy części. Dwiema częściami nadziewamy karpia, zszywamy go białą nicią i kładziemy na posmarowanej tłuszczem brytfance.
Ostatnią część nadzienia kładziemy na wierzch karpia i kładziemy na nią plasterki obranej ze skórki cytryny. Pieczemy 40 minut w umiarkowanie rozgrzanym piekarniku.
Upieczonego karpia posypujemy serem żółtym i dopiekamy jeszcze przez 3-4 minuty.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?