Panierowana słonina

A teraz przepis rodem z naszych Kresów - panierowana słonina

Składniki
20 dag słoniny,
jajko, 
2 łyżki mąki,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżki mleka,
sól do smaku.

Wykonanie
Słoninę kroimy w kawałki o długości 5-6 cm i szerokości około 3 cm.
Ubijamy na pianę białko a w drugim naczyniu ubijamy żółtka z mlekiem.
Do ubitego żółtka dodajemy mąkę, tak, by uzyskać ciasto o podobnej konsystencji jak na naleśniki.
Całość solimy i dodajemy ubite białka. 
Kawałki słoniny obtaczamy w mące, potem topimy w panierce i smażymy na mocno podgrzanym oleju.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)