Jak zrobić krem winny?

Prosty przepis na zrobienie kremu winnego

Składniki
3 jajka,
łyżeczka mączki ziemniaczanej,
1/4 litra białego wina, 
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka startej skórki z cytryny

Wykonanie
Ubijamy jajka. Oddzielnie mieszamy mączkę z winem i dodajemy do ubitych jajek. Po chwili dodajemy cukier i startą skórkę z cytryny.
Zagotujemy w dużym garnku wodę, a w nim umieszczamy garnek z kremem. Cały czas mieszamy, aż krem zgęstnieje, ale nie można dopuścić do zagotowania!
Krem rozlewamy do miseczek, dodajemy kostki lodu i podajemy z owocami miękkimi (truskawki, jagody, maliny itp.)

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)