Kjopołu, pasta z bakłażnów - potrawa rodem z Bałkanów

bakłażan
Składniki
5 - 6 bakłażanów, 
3 łyżki oleju,
główka czosnku, 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
sól do smaku

Sposób wykonania
Bakłażany opiekamy w mocno pogrzanym piekarniku (gdyby piekarnik miał niezbyt wysoką temperaturę, bakłażany staną się żylaste). 
Jeszcze ciepłe bakłażany obieramy, kroimy i ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Cały czas mieszając dolewamy cienką strużką olej. 
Dorzucamy zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz kwasek cytrynowy wymieszany z odrobiną wody. Solimy do smaku. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)