Kjopołu, pasta z bakłażnów - potrawa rodem z Bałkanów
![]() |
bakłażan |
Składniki
5 - 6 bakłażanów,
3 łyżki oleju,
główka czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
sól do smaku
Sposób wykonania
Bakłażany opiekamy w mocno pogrzanym piekarniku (gdyby piekarnik miał niezbyt wysoką temperaturę, bakłażany staną się żylaste).
Jeszcze ciepłe bakłażany obieramy, kroimy i ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Cały czas mieszając dolewamy cienką strużką olej.
Dorzucamy zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz kwasek cytrynowy wymieszany z odrobiną wody. Solimy do smaku.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz