Róg obfitości - deser

Składniki
125 gram mąki,
2 jajka,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka oliwy,
szklanka mleka,
pół szklanki śmietany kremówki, 
owoce kandyzowane lub z konfitur,
sól,  
cytryna.

Sposób przyrządzania
Mąkę wsypać do miski, dodać ubite jajka i olej. 
Wszystkie składniki wymieszać, dolewając powoli mleko. Gdy ciasto będzie gładkie, dodać szczyptę soli i drobno utartą skórkę z cytryny. 
Odrobinę masła roztopić na patelni. Usmażyć naleśniki na złoty kolor. Śmietanę ubić, w trakcie ubijania dodając cukier. 
Owoce pokroić w kostkę i 2/3 z nich wymieszać ze śmietaną. Naleśniki zrolować w rożki i napełnić je śmietanowym kremem. 
Przybrać pozostałymi owocami, posypać cukrem.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)