Czuszka bjurek - czyli papryka nadziewana serem


Czuszka bjurek - to popularna na Bałkanach potrawa z papryki. Jest prosta i szybka do zrobienia, nie potrzeba żadnej prawie wiedzy kulinarnej.
Tu pokaże trochę zmodyfikowany przeze mnie przepis.

Składniki
1 kg papryki, 4 jajka, 20 dag sera feta, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ewentualnie mąka).

Wykonanie
Oczyszczamy papryki z ogonków i nasienia. Lekko blanszujemy je na suchej patelni (ja nie obieram ze skóry, bo później w moim przepisie schodzi sama).
Paprykę przekrojoną na pół wypełniamy wymieszanym nadzieniem z jajek, rozdrobnionym serem feta i posiekaną natkę pietruszki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i zapiekamy.
Ta wersja (moja) jest mniej kaloryczna.

W wersji oryginalnej po podsmażeniu na patelni obieramy za skórki, wypełniamy masą, obtaczamy w mące i smażymy w rozgrzanym oleju.

Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)