Tarta Grzybowa


Autor: zima

Prosty i smaczny przepis na grzybową tartę z kurczakiem, pomidorkami i szczypiorkiem. Zapraszam!

Sezon grzybowy dobiega już końca, zatem pora zacząć zjadać to, co się przez ten czas zebrało. Grzyby uwielbiam od dawna - zarówno je zbierać, jak i zjadać.
Nadają one każdej potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Czy to zupa grzybowa czy sos grzybowy dodawany do sznycli, ziemniaków, kopytek, makaronów. Potrafią odmienić każde, nawet najmniej wyszukane danie. Same w sobie też są oczywiście genialne. Kto nie lubi smażonych kani, rydzów na masełku czy zwykłych marynowanych grzybków… Dzisiaj chciałam podzielić się przepisem na grzybową tartę,
Zapraszam!

tartazkurczakiem1
Składniki:
  •     130 gram masła,
  •     1 żółtko,
  •     250 – 300 gram mąki pszennej,
  •     3 – 4 łyżki wody,
  •     100 gram grzybów (najlepiej świeżych: borowików, maślaków, kozaków lub podgrzybków — ostatecznie mogą być pieczarki),
  •     3 – 4 pomidorki koktajlowe,
  •     pół szklanki śmietany 18%,
  •     200 gram piersi z kurczaka,
  •     pół cebuli,
  •     koperek,
  •     sól, pieprz.

Przepis:
  •  Pomidorki kroimy w ćwiartki. Kurczaka w paski i podsmażamy na patelni doprawiając solą i pieprzem do smaku,
  • Masło siekamy nożem na stolnicy, dodajemy mąkę, żółtko, szczyptę soli i 4 łyżki wody. Ugniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię lub woreczek i wstawiamy do lodówki na około 20 minut,
  • Sos grzybowy robimy według Tego przepisu.
  • Po wyjęciu z lodówki masę rozwałkować na grubość około 2 – 3 cm i zagnieść w posmarowanej masłem foremce do tart. Obciąć nadmiar ciasta i wstawić foremkę do lodówki na 1,5 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190 stopni, nakłuć ciasto widelcem i przykryć je folią aluminiową. Zapiekać 15 minut po czym usunąć folię i piec kolejne 5 minut
  • Kurczaka i pomidorki wykładamy na ciasto, zalewamy sosem i posypujemy koperkiem. Pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Blog o gotowaniu: miloscdojedzenia.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)