Kotleciki z ryby

Smaczne kotleciki z ryby

Składniki
400 gram filetu z dowolnej ryby morskiej, bułka namoczona w mleku, cebula, 2 jajka, 1/2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki posiekanych ziół( rozmaryn, natka pietruszki itp), tarta bułka, olej rzepakowy, przyprawa.

Wykonanie
Rybę i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę (można też zrobić kotlety z małych ryb słodkowodnych, ale wtedy mięso przemielić dwukrotnie).
Do masy dodać zeszkloną na masełku cebulę, roztarty z solą czosnek, zioła, przyprawy i jedno jajko. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę (gdy będzie zbyt rzadka można dodać tartej bułki).
Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w jajku i tartej bułce, smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Można podawać z ziemniakami i surówką
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)