Jak w domu zrobić piwo imbirowe ?

Imbir jest ostatnio modny i coraz więcej potraw z jego udziałem pojawia się na naszych stołach.
Zapraszam do zrobienia piwa z imbiru. Wymagać to będzie trochę pracy i cierpliwości, ale efekt powinien to wynagrodzić.

Składniki
30 dag cukru pudru, 10 łyżeczek mielonego imbiru, 2,5 dag świeżych drożdży, sok z dużej cytryny i oczywiście woda

Wykonanie
4 łyżki cukru trzeba utrzeć z drożdżami na gładko. Dodajemy dwie łyżeczki imbiru i 1/2 szklanki wody. Całość trzeba dokładnie wymieszać i przelać płyn do dużej, szklanej butelki. Butelki nie zamykamy.
Teraz codziennie, przez 8 dni mieszamy zawartość dodając po łyżeczce imbiru i cukru pudru.
Dziewiątego dnia w osobnym naczyniu gotujemy 1 i 1/2 szklanki wody z rozpuszczonym w niej pozostałym cukrem.
Po ostudzeniu wody dodajemy sok z jednej, dużej cytryny oraz po przecedzeniu przez gazę zawartość butelki. Na koniec dolewany 2 litry zimnej wody, wszystko dokładnie wymieszamy i przelewamy czystych, wyparzonych butelek.
Ja używam takich po piwie z kapslem, ale mogą być inne, zakręcane. Piwo przechowuje się w chłodnym miejscu, bez dostępu słońca.
Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)