Barszcz - na co dzień i od święta

Barszczem nazywa się popularną zupę, która swe korzenie wywodzi z Ukrainy, skąd rozpowszechniła się na Europę Wschodnią i Centralną.
Barszcz ma jednak kilka rodzajów. Najbardziej znany jest barszcz czerwony, gotowany z buraka ćwikłowego, który doskonale smakuje podany w z pasztecikami, krokietami lub kruchymi paluszkami serowymi. Często w takiej formie możemy spotkać barszcz na różnego rodzaju przyjęciach, weselach, imprezach urodzinowych.

Niewątpliwie każdy z nas doskonale zna barszcz z uszkami, podawany jako pierwsze dani podczas wieczerzy wigilijnej. I choć każda gospodyni ma swój sprawdzony, od lat wykorzystywany przepis na barszcz wigilijny to coraz częściej można spotkać na stołach barszcz z torebki, tzw. instant, który jest łatwy i szybki do przygotowania.

Warto zaznaczyć, iż barszcz świąteczny przyrządzany jest z warzywnego wywaru, natomiast ten podawany na co dzień może być gotowany na mięsie. Świetnym pomysłem jest również przyrządzenie go na wędzonych żeberkach, dzięki czemu zyska dodatkowy smak i aromat.

Równie znany jest także barszcz ukraiński, który przyrządza się z dodatkiem fasoli, grzybów, kapusty, a czasem z kawałkami mięsa. Zupa świetnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca, dlatego warto podawać ją w chłodne, zimowe dni.

Oprócz barszczu czerwonego popularną zupą jest również barszcz biały, znany pod nazwą żurek, choć wiele osób nie zgadza się ze stosowaniem zamiennie obu tych nazw. Barszcz biały podawany jest z białą kiełbasą, jajkiem, ziemniakami, a czasem z grzankami.

Barszcz ma tyle samo zwolenników, co przeciwników, jednak warto pamiętać, iż zupa ta ma wiele warto odżywczych, a przy tym jest lekkostrawna i niskokaloryczna.

fot. D.Smith, photoxpress.com


-------------------------------------------

Artykuł: Barszcz - na co dzień i od święta pochodzi z serwisu www.wieszak.net

-------------------------------------------
O Autorze
Irena Zobniów
irena.zobniow.com
Przepisy kulinarne

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)