Skąd się wzięła chałwa

Skąd się wzięła chałwa


Autorem artykułu jest Joanna Janczy

Chałwa ta pyszna i popularna słodka przekąska jest obecna w menu Polaków od wielu lat. Skąd jednak się wywodzi i dlaczego z roku na rok zyskuje coraz większe rzesze zwolenników?

Chałwa (halvah, halva, helva, halavi) w pierwotnym znaczeniu tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu cukierek, jest wiec synonimem słodyczy i doskonałego smaku. Jest też chyba najsłynniejszym na świecie deserem, uwielbianym przez dzieci i dorosłych. Najstarsze informacje o chałwie pochodzą z Indii, skąd rozprzestrzeniła się na obszar Bliskiego Wschodu. Wkrótce potem przywędrowała przez Persję do Turcji i dalej, do Grecji, skąd jej sława rozprzestrzeniała się po całej Europie. W każdym regionie modyfikowano ją dostosowując do lokalnych upodobań smakowych. Na polskie stoły trafiła za sprawą licznych kontaktów naszych sarmackich przodków z tureckim imperium.

Tajemnicą wielowiekowej popularności chałwy jest ziarno sezamowe, które w czasach starożytnych, dzięki swoim właściwościom, zyskało miano przyprawy bogów. W podstawowym składzie chałwy znajdują się miazga sezamowa i masa karmelowa. Ze względu na swoją popularność, zwłaszcza na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich oraz w krajach zachodniej Azji, możemy wyróżnić wiele odmian chałwy, głównie ze względu na rodzaj wykorzystanych do jej produkcji nasion (m.in. sezam, mak, nasiona słonecznika). W Europie do produkcji chałwy najczęściej używa się nasion sezamu, jak w lubianej chałwie brzeskiej marki Odra SA, którą można dostać w kilku smakach: waniliowym, fantazyjnym, mlecznym, kawowym, czy z dodatkiem orzechów. Dzięki zawartości miazgi sezamowej, w chałwie występują niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty (sezamina oraz sezamol).

Odra SA poleca sprawdzony przepis na:

Tort chałwowy

Składniki:

CIASTO: 30 dag mąki tortowej, 30 dag masła, 4 łyżki cukru pudru, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szczypta soli.



NADZIENIE: 30 dag czekolady, 4 jajka, 15 dag cukru, kieliszek rumu, szklanki śmietanki, łyżka cukru pudru, 15 dag chałwy waniliowej Odra, szklanki mocnej herbaty.

DO PRZYBRANIA: 10 dag bez, wiórki czekoladowe.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami. Do przygotowanej masy stopniowo dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Całość wyłożyć na przygotowaną blachę i piec około 25 minut w temperaturze 180°C.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i podgrzewać na wolnym ogniu, intensywnie mieszając, po czym zgasić ogień i dalej ucierać, aż masa wystygnie. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć obie masy, dodając pokruszoną chałwę i rum.

Ciasto przekroić na 4 części, nasączyć herbatą. Poszczególne warstwy przełożyć równomiernie kremem, wierzch i boki posypać wiórkami czekoladowymi i przybrać bezami.

Smacznego!

więcej przepisów na: www.odra.com.pl.

--

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)