Przepisy z bloga "Pamiętnik matki nastolatki" - 13 października 2021r.

Jak zrobić gremolatę?

Obraz
Gremolata to mój najnowszy wynalazek. Od lat używałam w naszej domowej kuchni zielonej pietruszki, którą po posiekaniu mieszałam z oliwą z oliwek, posiekanym czosnkiem i odrobiną soli. Powstawało moje domowe pesto. Nic dziwnego, że kiedy przeglądałam jakiś program kulinarny w którym pokazywali jak zrobić gremolatę postanowiłam sama ją wykonać. Przepis jest prosty i tak naprawdę stanowi rozszerzenie mojego własnego pesto z zielonej pietruszki. Do drobniutko posiekanej natki z pietruszki (powinno być około pół szklanki) dodaj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, skórkę otartą z 2 sparzonych i dobrze wyszorowanych cytryn. Dobrze wymieszaj i dodaj szczyptę mielonej ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Do całości dodaj 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek i jeszcze raz wymieszaj.  Dotąd dodawałam mojego pesto z pietruszki do wędlin, do sera, twarożku i podobnie używam gremolaty. Smakuje również sama z chlebem lub bułką posmarowaną masłem. Smacznego!

Jak zrobić zupę piwną?

Obraz
Dawno nie zamieszczałam na blogu przepisów kulinarnych, dziś to nadrabiam, bo właśnie jutro zamierzam zrobić zupę piwną ! To nie jest dowcip, taka zupa istnieje i w niektórych rejonach Europy jest popularna, bo o kazuje się, że piwo nie tylko doskonale chłodzi w ciepłe dni, ale może stanowić podstawę do zrobienia smacznej zupy. Składniki Jeden litr jasnego piwa, 1/2 kg twarogu, 150 g czerstwego, razowego chleba, 250 ml śmietany, sól i cukier do smaku. Wykonanie Chleb i twaróg pokroić w kostkę. Piwo wlać do garnka, podgrzać, posolić i posłodzić do smaku. Następnie dodać drobne kostki chleba i wymieszać. Następnie wolniutko i ostrożnie wlewać śmietanę do gorącego piwa delikatnie mieszając. Tuż przed podaniem wrzucić kostki sera. Smacznego

Dziś w Stanach obchodzony jest dzień ciastka - upiekłam i ja :)

Obraz
To takie moje, błyskawiczne, kruche ciastka bez chemii. Akurat na dzień ciastka. Składniki 0,5 kg mąki, dwa żółtka, jedno całe jajko, kostka masła, cukier waniliowy, trzy łyżki śmietany, jedna szklanka cukru. Opcjonalnie można dodać proszek do pieczenia, ale ja tego nie dodaję - nie znoszę tego posmaku. Wykonanie Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać masło, posiekać z mąką, dodać utarte wcześniej żółtka, jajko oraz śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać, u gniatać i uformować kulę. Ciasto wstawić na 30 min do lodówki, do zamrażalnika żeby się schodziło.  Wyjąć, rozwałkować na stolnicy na cienki placek. Wycinać kółeczka (np. szklanką), wykładać na blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem. Na ciasteczko dodajemy kleksik dobrego, gęstego dżemu. Ja osobiście lubię malinowy. Następnie blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180° piekarnika i pieczemy około 30 min na złoty kolor. Smacznego!

Świąteczny murzynek z kaszy jaglanej

Obraz
Jest już co prawda po świętach, ale dopiero teraz wykradłam 😀 od kuzynki przepis. Zamiast piernika - świąteczny  murzynek z kaszy jaglanej Składniki: kasza jaglana 180 g,  110 ml mleka,  100 g cukru 2 jajka,  60 ml oleju,  1/2 łyżeczki sody 5 łyżek kakao,  łyżka przyprawy do piekarnika 2 garście suszonej żurawiny lub rodzynek  Sposób wykonania Kaszę jaglaną ugotować w wodzie do jej wchłonięcia – do gotowania dodać odrobinę soli.  Kaszę wystudzić i zblendować. Dodać mleko, cukier, sodę, jajka, olej i dokładnie wymieszać.  Do masy dodać kakao, przyprawę do piernika i żurawinę lub rodzynki i wymieszać.  Piec w temperaturze 180 stopni przez 75 min. Smacznego!

Kartacze, cepeliny albo pyzy z mięsem

Obraz
Wczoraj wraz z mężem wybraliśmy się do małej restauracyjki. W menu zauważyłam pozycję "kartacze". Miły Pan restaurator potwierdził, że pyzy te cieszą się uznaniem gości i są smaczne. Zamówiłam, zjadłam i powiem tak, one nawet przy cepelinach nie stały! Nasza rodzina wywodzi się różnych części Polski, ale babcia pochodzi ze Wschodu. A na Podlasiu, Suwalszczyźnie, a już na pewno w Wilnie na stołach królowały cepeliny zwane inaczej kartaczami lub bardziej swojsko pyzami z mięsem. Słynne   pyzy z mięsem   robiła i moja babcia i moja mama. Rzadko bo roboty przy tym sporo, ale danie to był prawdziwy rarytas i uczta dla podniebienia. A jak cepeliny robiła moja babcia? Składniki 1/2 kg mielonego mięsa pół na pół wieprzowego i wołowego. 2 kg średnich ziemniaków 1 łyżeczka majeranku pieprz i sól do smaku Do okraszenia przyda się tłuszcz  ze skwarkami i cebulą. Wykonanie Najpierw zaczynamy od mięsa. Mieli się je dwa razy, doprawia i wyrabia na zwartą masę. Można w razie

Pora na czerwone borówki, polecam zrobić z nich krem norweski

Obraz
Przyszła pora na czerwone borówki . Cena na targu to od 12 do 15 zł, za słoiczek. Borówki to nieocenione źródło witamin, samo zdrowie. Norweski krem z borówek (t rollkrem) jest bardzo prosty do wykonania. Składniki: 1 szklanka czerwonych borówek . 1/3 szklanki cukru pudru. 1 białko można również dodać pół łyżeczki sproszkowanej wanilii (ale nie cukru wanilinowego) . Wszystkie składniki ubij w malakserze do uzyskania lekkiego kremu o różowym kolorze.  Krem może być jedzony sam lub jako dodatek do gofrów czy ciasteczek. Uwaga. Mój patent. Najpierw podgrzewam borówki z cukrem aż zrobią się miękkie i puszczą sok i dopiero potem wkładam wszystko do miksera

Coś z kuchni włoskiej czyli zupa minestra

Obraz
Dla dbających o figurę, a to jest pewnie 99% kobiet, proponuję zdrową i niskokaloryczną  zupę  prosto z Włoch. Ma mało kalorii, za to całą masę witamin -  zupa minestra . Zupa to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej i ma wiele odmian zależnie od regionu. Powstaje na bazie wielu warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Wszystko z ależy od sezonu i dostępności warzyw. Dlatego warto samemu poeksperymentować, a ja podaję sprawdzony przepis mojej mamy. Składniki 2 spore cebule, 2 małe marchewki, 10 dag fasolki szparagowej, ząbek czosnku, mały seler, 1 i 1/4 litra rosołu, 5 łyżek ryżu, 4 pomidory, 4 łyżki tartego żółtego sera, puszka zielonego groszku, 3 łyżki oleju, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz. Wykonanie Czosnek i cebule obieramy, opłukujemy, drobno kroimy i podsmażamy. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i po opłukaniu trzemy na grubej tarce. Potem dodajemy do cebuli. Fasolkę czyścimy z włókien, płuczemy, drobno kroimy i dodajemy d

Spróbujcie czegoś innego - Bob czorba - bułgarska zupa

Obraz
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię dania jedno-garnkowe. Nie tylko dlatego że są smaczne, ale i dlatego, że wystarczają za cały obiad i mam więcej czasu dla siebie 🏖 😀  Kuchnia bułgarska u nas rzadko gości, przyznam się że nie spotkałam w Polsce restauracji bułgarskiej (może gdzieś funkcjonuje). A słynna czorba ,  zupa popularna  w całej  Bułgarii  - to coś, czego musicie spróbować. Danie występuje w wielu wariantach, j dnak najpopularniejsza z nich to bob czorba , czyli zupa fasolowa. Składniki 20 dag białej fasoli, 3 łyżki oleju, 2 cebule, 2 marchewki, trochę selera, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mielonej papryki, łyżeczka świeżej mięty, sól. Sposób wykonania Fasolę płuczemy i namaczamy w wodzie przez całą noc. Na drugi dzień ją odcedzamy, dodajemy 8 szklanek wody i gotujemy.  Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler.  Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę.  Do podduszonej (szklistej), drobno pokrojonej cebuli d

Piernik Lwowski w mym wykonaniu

Obraz
Wspaniały przepis na  piernik lwowski  mojej nieodżałowanej babci Uli.  Składniki: 70 dag mąki pszennej, 10 dag maki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki miodu, 1 i 1/4 szklanki cukru, 15 dag margaryny, 15 dag smalcu, 5 dużych jaj, 1 paczka przyprawy piernikowej, 1 i 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżeczki sody, jeśli ktoś lubi - można dodać bakalie. Wykonanie: Żółtka utrzeć z miodem i cukrem, wlać roztopiony tłuszcz, dodać przyprawę piernikową i ciągle ucierając wlać śmietanę. Następnie wsypać wcześniej przesiana i ogrzaną mąkę wymieszaną z sodą. Delikatnie połączyć ciasto ze wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek i przełożyć do formy wysmarowanej margaryna i posypaną bułką tartą. Piec około 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Jeszcze ciepłe upieczone ciasto można polukrować polewą białą lub kakaową. Można też jeśli ktoś lubi przekroić go wzdłuż i przełożyć np. marmoladą lub kwaśną masą owocową. Gdy piernik ostygnie należy owinąć go w folię i pozostawić 2-4 dni aby

Gęsi pipek - poświąteczne refleksje

Obraz
Jak to przy wigilijnym stole bywa, często tematem rozmów bywają różne potrawy. Kto co dobrego niedawno jadł, nowy przepis cioci na barszczyk czy stary 70-letni przepis na pierniczki na miodzie. A ja w rozmowie przypomniałam mój pobyt na Święcie Chleba w Elblągu, gdzie zobaczyłam jak na jednym ze stoisk sprzedawano wyroby z gęsiny. Podziw kupujących wzbudził zwłaszcza jeden z przetworów -  gęsi pipek . Gęsi pipek , prawda, że intrygująca nazwa ? I najmłodsze towarzystwo przy stole wybuchnęło śmiechem słysząc taką nazwę. Ciekawe z czy im się to skojarzyło?😄 Zależnie od regionu Polski przepis na gęsi pipek może być różny. Bo t ak naprawdę jest to potrawa z pieczonej faszerowanej skóry z gęsiej szyi. Jednak na południu Polski będą Was przekonywać, że to potrawa zrobiona z duszonych gęsich żołądków. Przepis na gęsi pipek z gęsich szyjek: Szyję ugotować z włoszczyzną aż będzie miękka (można dodać trochę soli i przypraw).  Ostrym nożem delikatnie zdjąć skórę, mięso oddzielić od

Wyśmienity zakwas buraczany własnej produkcji

Obraz
Bardzo dobry przepis Ewy Mazurkiewicz na świąteczny barszczyk. Podobny robiła moja mama! 🤶 Moi drodzy, to już ostatni dzwonek, aby nastawić zakwas buraczany  na  wyśmienity, świąteczny czerwony barszczyk. Z czym go podamy, to oczywiście kwestia bardzo indywidualna, związana z tradycją świąt Bożego Narodzenia.   Dawniej używałam do  sporządzenia tej potrawy, kupne zakwasy. Jednak, od kiedy pierwszy raz zrobiłam  go samodzielnie, nie wyobrażam sobie powrotu do produktu sklepowego (przemysłowego). Nieziemski smak barszczu i zadowolenie rodziny, to powód do dumy. Ponadto okres świąteczny, moim zdaniem, winien charakteryzować się niecodziennymi smakami. To wyjątkowy czas i  jedzenie również powinno być wyjątkowe. Myślę, że większość z was zauważyła, że w święta Bożego Narodzenia potrawy smakują wyjątkowo. Wkładamy w nie więcej serca  i efekt jest zaskakujący, tutaj nie ma drogi na skróty. Ale do sedna, oto  przepis na wyśmienity zakwas buraczany. Mój własnie został nastawiony,

Jak zrobić smaczne buraczki do obiadu?

Obraz
Dziś po wizycie znajomych, postanowiłam przypomnieć (a niektórych) nauczyć jak zrobić ulubiony przez Polaków dodatek buraczki na gęsto do obiadu. Na początku nie zalecam gotowych, ugotowanych już buraczków, które można kupić w marketach ( np. w Biedronce). Teraz mój przepis: Składniki 15 deko ugotowanych buraczków, 10 deko marchwi, 10 deko jabłek (lepsze będą mniej słodkie), jedna cebula, Do smaku ocet winny, sól i cukier. Wykonanie Wszystkie składniki zetrzeć na tar ce o dużych oczkach. Wymieszać, doprawić przypra wami według upodobań. Smacznego!

Moja pizza klasyczna, czyli coś z niczego :)

Obraz
Co tu zrobić dziś na obiad? - t akie pytanie zadaje sobie często wiele z nas. I taki dylemat mnie dziś spotkał, bo niedziela (zwykle jadamy wtedy "na mieście"), a tu dopadła wszystkich domowników choroba. Zaglądam do lodówki a tam puchy i resztki. Co z tego można zrobić? - pizzę klasyczną 😀 Mój przepis autorski na pizzę klasyczną, jak ktoś chce niech skorzysta: Ciasto : 30 dag mąki (czyli dwie szklanki), łyżeczka cukru, 2 dag drożdży, pół łyżeczki soli, dwie łyżki oliwy, 200 ml wody. Jak wyrobić ciasto: Najpierw trzeba ożywić drożdże. Czyli do małej miseczki wkładamy drożdże, dosypujemy cukier, łyżeczkę mąki i odrobinę wody. Mieszamy i odstawiamy żeby drożdże ruszyły i co najmniej podwoiły swoją objętość. Jak drożdże wyrosną, do mąki dodajemy sól, dolewamy resztę wody, dwie łyżki oliwy i dodajemy ożywione drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aby było takie jak guma. Zostawiamy w miseczce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 40-50 m

Nie ma jak przepisy babci - polewa kakaowa do ciast!

Obraz
Przeglądając stare szpargały natknęłam się na teczkę, w której były zebrane różne przepisy. Jedne wycinane z gazet, inne spisane na różnych kartkach wyrwanych z zeszytu. Teczka należała do mojej nieżyjącej już babci. Postaram się od czasu do czasu coś zeskanować i wrzucić na bloga. Dziś na początek gotowana polewa kakaowa do ciasta : Widać, że to stary przepis bo palma (tłuszcz roślinny) była chyba sprzedawana w czasach PRLu i teraz chyba (?) nie ma jej w sklepach.

Kurczak z Sumakiem - tego jeszcze nie jedliście!

Obraz
Sumak, to nieduże i bardzo ładne drzewo ozdobne, chętnie uprawiane na miejskich skwerach i trawnikach. Szczególnie pięknie wygląda jesienią, kiedy liście wybarwiają się na czerwono. Z uwagi na swój ekspansywny charakter bywa nazywany "zemstą sąsiada". Ale dziś będzie przepis na  kurczaka z sumakiem . I tu jest pewna ciekawostka. Mimo że sumak nie jest przyprawą turecką, to od lat uważa się że to smak charakterystyczny dla Turcji. I dla kebaba. Składniki na  4 osoby 4 kawałki kurczaka ze skórą 2 małe cebule, najlepiej dymki, 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki sumak sól i pieprz do smaku. Wykonanie Dokładnie oczyszczone cebulki kroimy na 3 cm kawałki. Olej z połową porcji sumaka,  solą i pieprzem dokładnie mieszamy i nacieramy każdą porcję kurczaka równomiernie z przodu i z tyłu. Mięso u mieszczamy w żaroodpornym naczyniu i dodajemy cebulki. Wkładamy  naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 50 minut. Wyjmujemy kurczaka i na kilka minut odstaw

Jak zrobić samemu musztardę z pomidorów?

Obraz
Dawno już nie podawałam żadnego ciekawego przepisu, więc dziś nadrabiam i oto przepis na musztardę z pomidorów, która zajadają się moi domownicy. Podstawą tej smacznej musztardy są oczywiście  pomidory . Powinny być dojrzałe (co nie oznacza że przejrzałe, przecierowe), dobre będą te z twardszą skórką. Składniki 2,5 kilograma pomidorów, 0,5 kg cebuli, szklanka octu (4 procentowego, w razie konieczności mocniejszy można rozrobić z wodą), 250 gram cukru, łyżka soli, 2 ząbki czosnku, szczypta pieprzu, łyżeczka papryki, ziele angielskie (5-6 ziaren), 4 goździki, 4 liście laurowe. Wykonanie Pomidory kroimy i przez godzinę dusimy w rondelku na malutkim ogniu. Dodajemy podduszonej wcześniej (osobno) cebuli i jeszcze trochę gotujemy. Następnie przecieramy wszystko przez perlonowe sitko i dodajemy ocet, sól, cukier, roztarty czosnek, paprykę oraz pozostałe przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu gotujemy na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając (inaczej przypali się).  Gdy masa zgęstnieje

Jak zrobić smaczną, domową lasagne

Obraz
Na sam początek warto pamiętać, że jak większość włoskich potraw  lazania  jest typowym daniem "resztówkowym". Oznacza to, że to co nam zostanie w lodówce możemy dodać do tego dania i taki eksperyment może przynieść nieoczekiwanie dobre rezultaty. I to w domowej lazanii bardzo sobie cenię -:) No to trochę pożartowaliśmy a teraz na poważnie. Makaron  -  nie ma to jak zrobiony samodzielnie . I wbrew pozorom robi się go szybko i bardzo prosto. Składniki na makaron: 2,5 szklanki mąki (najlepiej tortowej), 3 jajka, duża szczypta soli. Prawda, że nic wielkiego? Wykonanie: do mąki dodać soli i wysypać wszystko na stolnicę. Zrobić dołek i dodać jajka. Wszystko dobrze wymieszać a potem dobrze wyrobić, tak aby na końcu ciasto odchodziło dobrze od rąk. Zostawić na trochę ciasto (do 10 minut), a następnie rozwałkować tak cienko, by było prawie przezroczyste. Następnie pokroić placek na prostokąty i pozostawić w spokoju. Po dwóch godzinach można już użyć do przygotowania potrawy. Farsz

Jak samemu zrobić lukier do ciast?

Obraz
Jesteście już pewnie po domowych wypiekach i odpoczywacie popijając kawę. Ale dzisiaj wpadła do mnie koleżanka, która nie mogła sobie poradzić z wykonaniem lukru. Usłyszałam: " Słuchaj kochana, czy ty wiesz że dziś mało kto wie jak robi się taki  lukier ?" Skoro tak, to co mi szkodzi podzielić się moim przepisem na słodką polewę i oto przed Wami przepis na  klasyczny lukier  do ozdabiania ciast (i ciasteczek). Składniki : ⏩ 10 czubatych łyżek cukru pudru ⏩ 4 łyżki gorącej wody ⏩ sok z 1/2 cytryny (można też dodać aromat w olejku, kilka kropel) Wykonanie: Cukier puder rozcieramy przez sitko i wsypujemy do miski. Następnie dodajemy wodę i za moment sok (lub olejek). Drewnianą pałką ucieramy wszystko aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Na piernik stosujemy prawie od razu po wyjęciu, pozwalamy lekko ostygnąć. Wtedy lukier szybko wysycha i jest bialutki. W przypadku małych ciasteczek lukier rozsmarowujemy  za pomocą pędzelka. Powodzenia!

Sernik mamy Lucynki, po prostu niebo w gębie!

Obraz
Chyba w każdej rodzinie jest taka potrawa, bez którego nie wyobrażamy sobie spotkania rodzinnego czy towarzyskiego. Można powiedzieć, że jest znakiem rozpoznawczym danej rodziny! I w naszej rodzinie też istnieje coś podobnego, a mianowicie przepis na sernik, który przechodził z pokolenia na pokolenie. Mimo, że pochodzi on jeszcze od prababci Stasi, to najbardziej się go napiekła nie żyjąca już babcia Lucynka.  Stąd w naszej rodzinie przysmak ten nazywany jest " Sernikiem babci Lucynki ". Obecnie tradycje nie zaginęły i od czasu do czasu piekę go ja oraz moja szwagierka. Pracy przy serniku jest dużo, ale smak wynagradza wszelkie starania. Składniki na ciasto kruche: 1/2 kg maki, 2 żółtka, 1 jajko, 17 dag masła, 1 proszek do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki kakao, 3 łyżki śmietany, 1 szklanka cukru Składniki na sernik zasadniczy: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, 1 twarożek homogenizowany waniliowy 250 gramowy, 1 kostka masła 200 gram, 2 budynie śmietan

Przepis na tanie pierogi z mięsem - od Basi

Obraz
Pierogi w mojej kuchni goszczą bardzo często. Lubi je cała rodzina (zwłaszcza mąż) a na dodatek jest to danie niedrogie i proste w wykonaniu. Pierogi które proponuje są tanie, bowiem mięso które stanowi farsz było wcześniej wykorzystane do ugotowania zupy. Składniki - na ciasto: 1/2 kg dobrej mąki 3 żółtka 3 łyżki oleju  woda Składniki na farsz: 60 dag ugotowanego mięsa (najlepsza wołowina, ale może być też wieprzowina np. żeberka) 2 średnie cebule 1 jajko olej szczypta pieprzu sól do smaku odrobina wywaru z zupy Wykonanie Ugotowane mięso mielimy z uprzednio usmażoną na oleju cebulą. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Jeśli farsz jest suchy dodajemy (na wyczucie) wywaru. Dobrze mieszamy, wyrabiamy ręką i zabieramy się za ciasto. Do mąki dodajemy trzy żółtka, trzy łyżki oleju i wlewamy powoli wodę ugniatając ciasto do uzyskania konsystencji plasteliny. Ciasto kroimy jak na kopytka, rozwałkowujemy po kolei każdy kawałek i wykrawamy szklanką okrągły placek. Na śro

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)