Świąteczny murzynek z kaszy jaglanej
![]() |
foto: facebook |
Zamiast piernika - świąteczny murzynek z kaszy jaglanej
Składniki:
kasza jaglana 180 g
110 ml mleka
100 g cukru
2 jajka
60 ml oleju
1/2 łyżeczki sody
5 łyżek kakao
łyżka przyprawy do piekarnika
2 garście suszonej żurawiny lub rodzynek
Sposób wykonania
Kaszę jaglaną ugotować w wodzie do jej wchłonięcia – do gotowania dodać odrobinę soli.
Kaszę wystudzić i zblendować. Dodać mleko, cukier,sodę, jajka, olej i dokładnie wymieszać.
Do masy dodać kakao, przyprawę do piernika i żurawinę (rodzynki) i wymieszać.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 75 min aż patyczek nie będzie oblepiony ciastem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz