Świąteczny murzynek z kaszy jaglanej

foto: facebook
Zamiast piernika - świąteczny murzynek z kaszy jaglanej

Składniki:
kasza jaglana 180 g
110 ml mleka
100 g cukru
2 jajka
60 ml oleju
1/2 łyżeczki sody
5 łyżek kakao
łyżka przyprawy do piekarnika
2 garście suszonej żurawiny lub rodzynek 

Sposób wykonania
Kaszę jaglaną ugotować w wodzie do jej wchłonięcia – do gotowania dodać odrobinę soli. 
Kaszę wystudzić i zblendować. Dodać mleko, cukier,sodę, jajka, olej i dokładnie wymieszać. 
Do masy dodać kakao, przyprawę do piernika i żurawinę (rodzynki) i wymieszać. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez 75 min aż patyczek nie będzie oblepiony ciastem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)