Musaka, czyli kuchnia grecka na naszym stole

Musaka 


Musaka (wikimedia)
Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa, 
600 g ziemniaków, 
1/2 szklanki oleju, 
3 cebule, 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
6 pomidorów (świeże lub z puszki), 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
1 łyżeczka słodkiej papryki, 
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, 
1 szklanka mleka, 
1 łyżka mąki, 
1 jajko, 
2 łyżki startego sera żółtego, sól 

Wykonanie
W garnku dusimy pokrojoną drobno cebulkę w oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy (rozcieńczony z 3/4 szklanki wody), mięso mielone, trzy pomidory obrane i starte na grubej tarce oraz posiekaną natkę pietruszki. 
Dusimy w garnku pod przykryciem na słabym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy przykrywkę i trzymamy garnek na ogniu, aż płyn wyparuje. Dodajemy paprykę, pieprz i sól.  Po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. 
W posmarowanej masłem blaszce układamy pozostałe pomidory (obrane i pokrojone w plasterki). Na nich nakładamy wcześniej przygotowaną masę. Pieczemy w umiarkowanie podgrzanej kuchence, dopóki danie się nie zarumieni. 
Potem dodajemy sos przygotowany następująco: do mleka dodajemy jajko, starty ser żółty oraz mąkę, przypieczoną wcześniej na suchej patelni. 
Pieczemy jeszcze przez 15 minut

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)