Jak zrobić domowe piwo?


Jak zrobić domowe piwo?


Autor: Domowy Wyrób Alkoholi

Wyrób domowego piwa staje się coraz popularniejszy. Dla jednych to hobby, a dla innych sposób na uzyskanie złocistego trunku o indywidualnie dobranym, niepowtarzalnym smaku. Tak czy inaczej, żeby zrobić dobre piwo, trzeba włożyć w to trochę pracy.

ARTYKUŁ SPECJALNY
Wyrób domowego piwa staje się coraz popularniejszy. Dla jednych to hobby, a dla innych sposób na uzyskanie złocistego trunku o indywidualnie dobranym, niepowtarzalnym smaku. Tak czy inaczej, żeby zrobić dobre piwo, trzeba włożyć w to trochę pracy.

Można po prostu kupić koncentrat do piwa i postępować zgodnie z instrukcją.

Rozwiązanie to ma sporo zalet, bo kupując brewkit, masz już wszystkie składniki pod ręką. Wykonanie piwa od początku do końca samodzielnie jest dość skomplikowane, wymaga mnóstwa czasu i wprawy, więc zacznij od wersji prostszej.

Kupując podstawowy zestaw do warzenia (najtańsze kosztują około 100 złotych), wyposażysz się we wszystkie potrzebne akcesoria piwowarskie, w tym przede wszystkim fermentator, kapslownicę i aerometr. Spokojnie, nie musisz ich później kupować za każdym razem, kiedy będziesz chciał uwarzyć trochę piwa – to akcesoria wielokrotnego użytku.
Produkcja domowego piwa składa się z kilku etapów:
  • Najpierw należy porządnie wyczyścić fermentator. Trzeba to zrobić naprawdę drobiazgowo, ponieważ jakiekolwiek zanieczyszczenia sprawią, że piwo się zepsuje, a w najlepszym wypadku będzie miało nieprzyjemny posmak.
  • Do czystego i wydezynfekowanego fermentatora wlewa się nachmielone ekstrakt słodowy z koncentratu, dodatkową porcję cukru lub suchy ekstrakt słodowy, wodę no i oczywiście drożdże. Dodanie suchego ekstraktu słodowego zamiast cukru sprawi, że nasze piwo będzie pełniejsze w smaku i będzie miało trwalszą piankę.
  • Po mniej więcej tygodniu można sfermentowany nastaw (bo to jeszcze nie jest gotowe piwo) przelać do butelek, dodać kolejną porcję cukru (a najlepiej glukozy) około 5g/500ml piwa i szczelnie zamknąć, po czym odłożyć do leżakowania.
  • Piwo dojrzewa przez przynajmniej 3-4 tygodnie, ale dokładny czas zależy od sposobu przyrządzenia, dlatego musisz trzymać się instrukcji dołączonej do brewkita.
Czy za pierwszym razem uda ci się osiągnąć smak, jakiego oczekiwałeś? Cóż… Zapewne nie. Warzenie piwa to prawdziwa sztuka, ale w końcu trening czyni mistrza. Im więcej razy próbujesz, tym pewniej korzystasz z różnych receptur i na pewno w końcu osiągniesz ten efekt, na który naprawdę warto było czekać.

Zapraszam do naszych sklepów hobbstycznych:
Sklep WinoHOBBY
W-wa ul.Zamoyskiego 49
tel. 22 741 31 30
Sklep SpiritFerm
Centrum Domowych Alkoholi
W-wa ul.Kołowa 46
tel. 22618 27 95
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)