Jak zrobić domowe piwo?
Jak zrobić domowe piwo?
Autor: Domowy Wyrób Alkoholi
Wyrób domowego piwa staje się coraz popularniejszy. Dla jednych to hobby, a dla innych sposób na uzyskanie złocistego trunku o indywidualnie dobranym, niepowtarzalnym smaku. Tak czy inaczej, żeby zrobić dobre piwo, trzeba włożyć w to trochę pracy.
ARTYKUŁ SPECJALNY
Wyrób domowego piwa staje się coraz popularniejszy. Dla jednych to hobby, a dla innych sposób na uzyskanie złocistego trunku o indywidualnie dobranym, niepowtarzalnym smaku. Tak czy inaczej, żeby zrobić dobre piwo, trzeba włożyć w to trochę pracy.
Można po prostu kupić koncentrat do piwa i postępować zgodnie z instrukcją.
Rozwiązanie to ma sporo zalet, bo kupując brewkit, masz już wszystkie składniki pod ręką. Wykonanie piwa od początku do końca samodzielnie jest dość skomplikowane, wymaga mnóstwa czasu i wprawy, więc zacznij od wersji prostszej.
Kupując podstawowy zestaw do warzenia (najtańsze kosztują około 100 złotych), wyposażysz się we wszystkie potrzebne akcesoria piwowarskie, w tym przede wszystkim fermentator, kapslownicę i aerometr. Spokojnie, nie musisz ich później kupować za każdym razem, kiedy będziesz chciał uwarzyć trochę piwa – to akcesoria wielokrotnego użytku.
Produkcja domowego piwa składa się z kilku etapów:
- Najpierw należy porządnie wyczyścić fermentator. Trzeba to zrobić naprawdę drobiazgowo, ponieważ jakiekolwiek zanieczyszczenia sprawią, że piwo się zepsuje, a w najlepszym wypadku będzie miało nieprzyjemny posmak.
- Do czystego i wydezynfekowanego fermentatora wlewa się nachmielone ekstrakt słodowy z koncentratu, dodatkową porcję cukru lub suchy ekstrakt słodowy, wodę no i oczywiście drożdże. Dodanie suchego ekstraktu słodowego zamiast cukru sprawi, że nasze piwo będzie pełniejsze w smaku i będzie miało trwalszą piankę.
- Po mniej więcej tygodniu można sfermentowany nastaw (bo to jeszcze nie jest gotowe piwo) przelać do butelek, dodać kolejną porcję cukru (a najlepiej glukozy) około 5g/500ml piwa i szczelnie zamknąć, po czym odłożyć do leżakowania.
- Piwo dojrzewa przez przynajmniej 3-4 tygodnie, ale dokładny czas zależy od sposobu przyrządzenia, dlatego musisz trzymać się instrukcji dołączonej do brewkita.
Zapraszam do naszych sklepów hobbstycznych:
Sklep WinoHOBBY
W-wa ul.Zamoyskiego 49
tel. 22 741 31 30
Sklep SpiritFerm
Centrum Domowych Alkoholi
W-wa ul.Kołowa 46
tel. 22618 27 95
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Komentarze
Prześlij komentarz