Bakława - deser z Bałkanów

Bakława (źródło:Wikipedia)
Bakława, to popularny deser w krajach Bałkańskich a zwłaszcza w Turcji i Bułgarii.

Składniki:
3 szklanki mąki,  25 deko zmielonych orzechów włoskich, 20 deko roztopionego masła, 3 i 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka soli.

Sposób wykonania:
Ugniatamy ciasto z mąki, soli i wody, tak, by ciasto miało średnio twardą konsystencję.
Rozwałkowujemy je na około 40 cienkich placków i czekamy by wyschły.
Mieszamy orzechy z 1/2 szklanki cukru.
Do posmarowanej masłem blaszki układamy dwa wyschnięte już placki. Na to nakładamy orzechy. Potem kolejne dwa placki i tak dalej.
Kroimy ciasto w romby a następnie zalewamy roztopionym masłem.
Bakławę pieczemy w kuchence o temperaturze około 120 stopni, dopóki się nie zarumieni. Potem ciasteczka zostawiamy do wystygnięcia i zalewamy syropem, przygotowanym z reszty cukru rozpuszczonego w półtorej szklanki wody.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)