Jak zrobić smalec domowy ?

Przepis ze strony

źródło: Wikimedia
Składniki:
400 g słoniny
200 g boczku
300 g wieprzowego mięsa mielonego (np. od szynki)
1 średnia cebula
1 średnie kwaskowe jabłko
4 ząbki czosnku
sól, pieprz majeranek (opcjonalnie)

Wykonanie:
Słoninę, boczek kroimy w drobną kostkę (aby łatwiej się kroiła proponuję je zamrozić). Do przetopienia smalcu wybieramy garnek z grubym dnem lub solidną patelnię.
 Jako pierwsza na patelni ląduje słonina, wytapiamy ją na bardzo małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby równomiernie się roztopiła.
Gdy słonina jest już wytopiona dodajemy pokrojony boczek, mieszamy. Po ok. 3-4 minutach jak skwarki się zarumienią wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Cebulę kroimy w piórka lub drobną kostkę (tak jak lubimy).
Solimy, pieprzymy i dodajemy cebulę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Jabłko obieramy ze skóry, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Patelnię zdejmujemy z kuchenki dodajemy jabłko, zmiażdżony czosnek, majeranek mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut.
Przestudzony smalec przelewamy do słoika lub naczynia kamionkowego, wstawiamy do lodówki i czekamy aby stężał (najlepiej na noc).
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)