Placki ziemniaczane - prosty przepis na tanie danie

Duch chyba w narodzie ginie, bo coraz rzadziej mam okazję usłyszeć, że ktoś właśnie dziś w domu przygotował dla rodziny danie - placki ziemniaczane.
Nie wiem, czy wstydzi się, że tak proste (i tanie) pożywienie przygotował dla swojej rodziny, czy (jak sądzę) umiejętność smażenia placków zanika.

Ja placki ziemniaczane uwielbiam.
Lubię je same, prosto z patelni bez żadnych dodatków (choć niektórzy jadają je ze śmietaną, cukrem itp.)
Proponuję poniżej prosty sposób na smaczne placki:

Przepis:
Około 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule (ja bardzo lubię cebulę do placków, ale jak ktoś lubi mniej może dodać tylko jedną, a kto lubi placki na słodko może z niej całkiem zrezygnować), ok. 3-4 łyżek mąki, 2 jajka, sól do smaku i olej rzepakowy.
Ziemniaki (najlepiej duże), obrać, opłukać i zetrzeć na tarce (preferuję taką o nie za dużych oczkach). Następnie dodać utartą cebulę, mąkę, jajka oraz sól i dokładnie wymieszać.
Kłaść łyżką cienkie placki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na rumiano. Ja lubię smażyć na dwie patelnie, wtedy placki można smażyć bardzo szybko.
Podawać od razu po usmażeniu, wtedy są najsmaczniejsze.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)