Owocowe placuszki z borówką amerykańską



Autorem artykułu jest Paulina Stelmach


Kiedyś placki gościły w moim domu prawie co weekend, ale z czasem jak dorastałam zmieniałam swoje upodobania kulinarne niestety i prawie zapomniałam jak smakują, dlatego czas na zmiany oraz pyszne i szybkie podwieczorki.
Wakacje w pełni, a co za tym idzie sezon owocowy też. Wprawdzie sezon na ulubione truskawki już prawie minął, ale do wyboru mamy teraz pyszną borówkę amerykańską, z którą są właśnie moje ulubione placuchy. Placki idealnie komponują się również, z jarzynami, jabłkami, śliwkami oraz gruszkami a nawet czereśniami więc kto co lubi. Przepis wprawdzie dotyczy placków, ale dla osób, które nie wyobrażają sobie śniadań bez naleśników podpowiadam ze borówka idealnie, też komponuje się z ciastem naleśnikowym.

Składniki :
Porcja na około 15 osób.Stopień trudności- łatwy. Czas przygotowania ciasta 10 minut, smażenie 15 minut.
*180g mąki
*2łyżeczki proszku do pieczenia
* 50g zmielonych płatków pszennych
*400ml chudego mleka
*2 roztrzepane jajka
*1 łyżka oleju słonecznikowego(może być zwykły)olej potrzebny jedynie do natłuszczenie patelni
*2 pomarańcze podzielone na kawałki(dekoracja)
*100g borówek amerykańskich
*2łyżki syropu klonowego, można zastąpić go miodem
*cukier puder do posypki.
Mąkę z proszkiem przesiać do dużej miski, wymieszać razem z płatkami. W innym głębszym naczyniu roztrzepać jaja, mleko oraz olej i wlać do miski z mąką. Dodaj borówkę. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wysmaruj patelnie olejem i ustaw na średnim ogniu i rozpoczynaj smażenie. Formułuj chochelką małe placuszki. Podawaj polane lekko miodem z pomarańczą na wierzchu i oproszone cukrem pudrem.
Dobra rada: Jeśli chcemy, aby nasze placki były bardziej puszyste, proponuje dodać jedną łyżkę wody gazowanej.

Życzę Smacznego :)
---
Zapraszam na mój blog. http://dlakadegocofajnegoipoytecznego-pepita.blogspot.com/

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)