Czy w domu można samemu zrobić chipsy?

Sądzisz, że zrobienie w domu chipsów to trudna sprawa?
Nic bardziej mylnego. Wykonanie domowych chipsów jest łatwe. Robi się je w miarę szybko a na dodatek nie zawierają chemii!

Co nam potrzeba: ziemniaki, olej i sól. Naprawdę, nic więcej.
Oczywiście, dla smaku możemy je obsypać np. papryką czy ulubionymi ziołami.

Wykonanie
Ziemniaki obieramy i za pomocą krajalnicy kroimy na cieniutkie plasterki.
Pokrojone plastry kilkukrotnie płuczemy w zimnej wodzie. W ten sposób usuwamy z ziemniaków skrobię.
Plastry rozkładamy na czystej, najlepiej lnianej ściereczce i odsączamy nadmiar wody. Kiedy ziemniaki wyschną rozpoczynamy smażenie. 
Rozgrzewamy w głębokiej patelni olej i wrzucamy po trochu surowe plastry. 
Kiedy chipsy się zarumienią wyjmujemy je i przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy tłuszcz.
Chipsy posypujemy solą i do smaku wybraną przyprawą.
Życzę smacznego, choć proszę pamiętać jak wysoko kaloryczna jest ta przekąska!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)

Piernik lwowski - mamy Uli