Biszkopt

Autor: Weronika Niedbała

Bazowymi składnikami biszkoptu jest mąka (zazwyczaj pszennna), cukier i jajka, w odpowiednich ilościach. Jego struktura jest bardzo puszysta, napowietrzona, podobna do gąbki morskiej.

Podstawowy przepis na biszkopt.
Składniki:
- 3 jajka, które należy zważyć
- cukier (ilość taka jak wynosi waga jajek)
- mąka (ilość taka jak wynosi waga jajek)
Istnieją dwa sposoby jego wykonania.
Pierwszy sposób: Jajka ubijać wraz z cukrem do uzyskania jasnej i kremowej masy. Następnie ostrożnie i powoli dodawać przesianą przez sitko mąke (w zależności od receptury, mąka może być mieszana z niewielką ilością proszku do pieczenia, choć niektóre przepisy stosują tylko metodę wprowadzania powietrza do masy jajecznej, w oparciu o denaturację białek jaj i rozszerzalności cieplnej z powietrza, aby zapewnić zaczyn). Masę przelać na blaszkę i piec w piekarniku.
Drugi sposób: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do białek, wymieszać i dodać przesianą przez sito mąkę, dobrze wymieszać. Masę wylać na blachę i upiec.
Przy obu metodach trzeba zwracać uwagę na odpowiednie ubicie i wymieszanie składników. Jeśli wszystko jest prawidłowo wykonane biszkopt będzie bardzo puszysty. Łatwo jednak stracić tą puszystość jeśli przedwcześnie wyciągnie się go z piekarnika. Wtedy ciasto po prostu upadnie i może się utworzyć zakalec. Najbezpieczniej jest
piec w 180 stopniach od 20 do 25 minut.
W Wielkiej Brytani bardzo popularny jest Victoria sponge (biszkopt Viktorii). Został on tak nazwany na cześć królwej Viktorii, gdyż spożywała go zazwyczaj przy popołudniowej herbacie. Jest to ciasto podawane z malinowym dżemem i bitą śmietaną lub kremem waniliowym. Dżem oraz krem są umieszczone pomiędzy dwoma biszkoptami, a wierzch ciasta nie jest zdobiony, a jedynie posypany cukrem.

Składniki:
- 340 g dżemu malinowego
- cukier puder do posypania
Na biszkopt:
- 200 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 4 roztrzepane jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Na krem:
- 100 g miękkiego masła
- 140 g cukru pudru
- olejek waniliowy ewentualnie  cukier waniliowy
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na biszkopt przełożyć do miski i wymieszać na gładką, delikatną, jednolitą masę. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do blaszek. Piec około 20 minut, aż biszkopty nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Krem - masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę, dodać olejek i wymieszać. Zimne biszkopty wyjąć z form. Jeden posmarować dżemem, następnie wyłożyć krem i przykryć pozostałym biszkoptem. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Podstawą udanych ciast, tortów jest dobry przepis na biszkopt. Jeśli jest on dobrze wyrośnięty i wypieczony, bez zakalca podkreśla smak wzelkich kremów i dodatków tworząc wyśmienite wypieki.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)