Zupa włoska - niezła bomba kaloryczna

Składniki
szklanka ryżu,
2 szklanki wody, 
5 dag parmezanu, 
3 pomidory,
łyżka masła,
łyżka mąki,
litr rosołu (ostatecznie można dodać bulion z kostki rosołowej, ale będzie gorsza w smaku),
1/4 l gęstej śmietany,
do posypania pietruszka lub koperek (jak kto lubi).

Wykonanie
Ryż dobrze opłukać i osączyć. Zagotować osoloną wodę, dodać ryż i ugotować go na sypko.
Na tarce zetrzeć ser. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę i potem dodać ser bez przerwy mieszając. Wszystko zasmażyć na jasnozłoty kolor, odstawić z ognia.
Pomidory dobrze wymyć, pokrajać na cząstki, rozgotować i przetrzeć na perlonowym sitku, dodać do zasmażki i wymieszać. 
Do przygotowanego wcześniej rosołu dodać ugotowany ryż, sos z sera i ciągle mieszając  - zagotować. Śmietanę rozbić, podprawić zupę. 
Przed podaniem posypać drobno posiekaną zieleniną.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)