Pierogi ruskie


Pierogi ruskie


Autor: Sala weselna Polna Róża

Dziś mało osób samodzielnie robi to smaczne i niedrogie danie. Opanowanie przepisu jest bardzo proste.

Więc zaczniemy od farszu
Farsz należy wykonać z ziemniaków i sera białego, najlepiej półtłustego. Mieszamy w proporcji pół na pół. Dodajemy sporo podsmażonej cebulki. Niektórzy dodają boczek wędzony oraz pieprz i sól – to wystarczy, by nasz farsz był bardzo dobry.

Przyrządzenie farszu
Powinno się łączyć ziemniaki z serem pół na pół i okrasić skwarkami z cebulki. Ziemniaki muszą być odparowane. Jeżeli będą miały dużo wody, nakładanie farszu do ciasta będzie prawdziwą mordęgą. Cebulkę po usmażeniu należy odsączyć z oleju ręcznikiem kuchennym. Po wykonaniu tej czynności możemy połączyć nasze składniki tak, by powstał farsz. Ziemniaki powinny być rozdrobnione jak najlepiej. Jeżeli farsz będzie dobrze zrobiony, nie będzie kleił się do rąk. Do nakładania farszu bardzo przyda się nam łyżeczka od czasu do czasu zwilżana wodą. Jeżeli farsz nie jest klejący, możemy formować rękami małe kuleczki i nakładać do pierożków.

Ciasto
Tutaj proponuję użyć specjalnej mąki do pierogów. Dzisiaj producenci informują nas, jakiej mąki należy użyć do określonych wyrobów. Ciasto robimy z mąki, wody lub mleka, dodajemy roztopione masło dobrej jakości i odrobinę soli oraz jajko. Ilość jaj to jedno lub dwa na kilogram mąki, zależnie od gustu. Wyrabiamy ciasto, odkładamy je w chłodne miejsce i nakrywamy wilgotną szmatką. Po kwadransie wyrabiamy je jeszcze raz i możemy przystępować do nadziewania ciasta farszem.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Będą pyszne zarówno odsmażone na patelni, jak i podane po ugotowaniu. Idealnie smakują ze skwarkami lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!                                                                                                                                       

Wesele Legionowo
Obiad Weselny Warszawa
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)