Jak zrobić samemu musztardę z pomidorów?

Podstawą tej wspaniałej musztardy są oczywiście pomidory. Powinny być dojrzałe (ale nie przejrzałe), dobre będą te z twardszą skórką.

Składniki
2,5 kilograma pomidorów, 0,5 kg cebuli, szklanka octu (4 procentowego), 250 gram cukru, łyżka soli, 2 ząbki czosnku, szczypta pieprzu, łyżeczka papryki, ziele angielskie (5-6 ziaren), 4 goździki, 4 liście laurowe.

Wykonanie
Pomidory kroimy i przez godzinę dusimy w rondelku na malutkim ogniu.
Dodajemy podduszonej wcześniej (osobno) cebuli i jeszcze trochę gotujemy.
Następnie przecieramy wszystko przez perlonowe sitko i dodajemy ocet, sól, cukier, roztarty czosnek, paprykę oraz pozostałe przyprawy.
Po dokładnym wymieszaniu gotujemy na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając (inaczej przypali się). Gdy masa zgęstnieje jeszcze raz ją przecieramy i przekładamy do szklanych słoiczków.
Pycha !


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)