Klopsiki ze śledzia, łatwe i tanie danie

Źródło: Wikipedia
Podaję przepis na bardo tanie i proste w wykonaniu danie, które często gości na moim stole.

Składniki:
Około 0,5 kg solonych śledzi (filetów)
0,25 kg gotowanego mięsa (może być te, które pozostaje po ugotowaniu zupy)
2 cebule (nieduże), 2 żółtka, duży ugotowany ziemniak (lub dwa małe), masło do smażenia, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Śledzie wraz z ugotowanym mięsem i ziemniakiem mielimy w maszynce. Dodajemy usmażoną na maśle cebulę, następnie żółtka i pieprz do smaku, starannie wyrabiamy.
Uformowane z tak powstałej masy klopsiki (płaskie i podłużne) smażymy na maśle. Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego !


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)