sobota, 28 stycznia 2012

Jak zrobić smaczną, domową lasagne

Na sam początek warto pamiętać, że jak większość włoskich potraw lazania jest typowym daniem "resztówkowym".

Oznacza to, że to co nam zostanie w lodówce możemy dodać do tego dania i taki eksperyment może przynieść nieoczekiwanie dobre rezultaty. I to w domowej lazanii bardzo sobie cenię -:)

No to trochę pożartowaliśmy a teraz na poważnie.

Makaron - nie ma to jak zrobiony samodzielnie. I wbrew pozorom robi się go szybko i bardzo prosto.

Składniki na makaron:
2,5 szklanki mąki (najlepiej tortowej), 3 jajka, duża szczypta soli. Prawda, że nic wielkiego?
Wykonanie: do mąki dodać soli i wysypać wszystko na stolnicę. Zrobić dołek i dodać jajka. Wszystko dobrze wymieszać a potem dobrze wyrobić, tak aby na końcu ciasto odchodziło dobrze od rąk.
Zostawić na trochę ciasto (do 10 minut), a następnie rozwałkować tak cienko, by było prawie przezroczyste. Następnie pokroić placek na prostokąty i pozostawić w spokoju. Po dwóch godzinach można już użyć do przygotowania potrawy.

Farsz
Jeśli lazania ma być smaczna i tania to wystarczy abyś miała trochę mielonego mięsa i sok pomidorowy. Resztę dodatków można dodawać indywidualnie.
Mięso (nie polecam gotowego mielonego bo jest zbyt tłuste) smażymy na patelni dodając do smaku sól, pieprz, koniecznie czosnek, tymianek, i to co lubisz (np. cebulę, zieloną pietruszkę, oregano itd).
Niektórzy dodają pieczarki, ale ja za tym dodatkiem nie przepadam.
Do mięsa dodaj soku pomidorowego (ale nie tak aby wszystko pływało) lub pomidory z puszki.

Wykonanie całości
Polecam zapiekanie całości w naczyniu ceramicznym, uważam, że lazania najlepiej wtedy smakuje.
Dno smarujemy dobrą oliwą i wkładamy pierwszy plaster ciasta, na to wkładamy 1/5 część sosu mięsnego, potem plaster makaronu itd.
Ostatnią warstwą musi być oczywiście ciasto.
A teraz uwaga, na sam wierzch wlewamy mieszankę śmietany kremówki ze startym serem. Nie za dużo, ale i bez skąpstwa -:)

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 25-30 minut w temperaturze około 200 stopni.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz