Kuchnia portugalska

Kuchnia portugalska

Autorem artykułu jest Joas

Kuchnia portugalska obejmuje potrawy zróżnicowane składnikowo i regionalnie.

W rolniczych prowincjach Alantejo i Ribatejo bardzo popularne jest mięso (przede wszystkim bycze), zaś na kulinarne gusty Algarve ogromny wpływ miało długoletnie panowanie muzułmańskich Maurów.
Gigantycznym powodzeniem cieszą się wina, faktem potwierdzającym jest to iż nieduża Portugalia była w 1999 roku 9 producentem tego trunku na świecie oraz zajęła 2 miejsce pod względem jego spożywania. Wzmacniane wina portugalskie, tak jak np. Porto lub Madera już dawno zyskały sławę poza granicami tego kraju.

W kuchni tej przeważają dość proste i pożywne dania. Najczęściej są to dania gotowane. Jednak najbardziej charyzmatyczną cechą tradycyjnego portugalskiego posiłku jest powszechne użycie wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Narodową potrawą jest bacalhau. Jest to suszony i solony dorsz, którego preparuje się na rozmaite sposoby.
W Portugalii uważa się, że istnieje 365 rodzajów tego dania. Już kilka wieków temu państwo zostało zmuszone do importu dorsza z norweskich łowisk, ponieważ jego spożycie przez Portugalczyków jest tak ogromne. Popularne są także słodkie, grillowane sardynki, które bardzo często są przyrządzane na bocznych ulicach bądź skwerach miast. Są one traktowane jako okazję do spotkań towarzyskich. Najważniejszy posiłek dnia to kolacja (jantar), zaś obiad (almoco) i śniadanie (pequeno-almoco) mają już charakter drugorzędny.
Znaczący wpływ na portugalską kuchnię miały kraje basenu Morza Śródziemnego oraz wielkie odkrycia geograficzne i kolonie kraju z nimi związane. W czasie wyprawy Vasco Da Gamy z lat 1497-99 z Indii przywieziono wiele nowo poznanych tam owoców, orzechów i roślin. Przywieziono również niewielki ładunek pieprzu czarnego, za który postawiono następnie całkiem okazały Klasztor Hieronimitów w Lizbonie.
Zatem we współczesnej kuchni portugalskiej korzysta się z dużej ilości indyjskich przypraw, takich jak m. in. cynamon, mieszanka curry, szafran czy też kolendra. Korzysta się również z afrykańskich papryczek piri-piri oraz sosu z nich przyrządzanego. Zestaw w postaci octu, oliwy oraz mielonej papryki jest powszechnie stosowanym dodatkiem do różnych potraw. Niektóre przykłady tej kuchni znane są także w Brazylii i innych krajach Wspólnoty Portugalskojęzycznej.

Jako ciekawostkę dodam, że tempura, czyli jedno z najbardziej znanych japońskich dań pochodzi z Portugalii. Restauracje Kraków zapraszają, gdzie można skosztować przepysznej kuchni portugalskiej.
Odkurzacz centralny
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piernik lwowski - mamy Uli

Zalewajka, barszcz, czy żurek ?

Przepisy na wino z żyta i owoców oraz wino bez drożdży z „Plon” (1938 r.)