Czuszka bjurek - czyli papryka nadziewana serem
Czuszka bjurek - to popularna na Bałkanach potrawa z papryki. Jest prosta i szybka do zrobienia, nie potrzeba żadnej prawie wiedzy kulinarnej.
Tu pokaże trochę zmodyfikowany przeze mnie przepis.
Składniki
1 kg papryki, 4 jajka, 20 dag sera feta, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ewentualnie mąka).
Wykonanie
Oczyszczamy papryki z ogonków i nasienia. Lekko blanszujemy je na suchej patelni (ja nie obieram ze skóry, bo później w moim przepisie schodzi sama).
Paprykę przekrojoną na pół wypełniamy wymieszanym nadzieniem z jajek, rozdrobnionym serem feta i posiekaną natkę pietruszki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i zapiekamy.
Ta wersja (moja) jest mniej kaloryczna.
W wersji oryginalnej po podsmażeniu na patelni obieramy za skórki, wypełniamy masą, obtaczamy w mące i smażymy w rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz